Na hlavný obsah

Marhuľovica či slivovica možno bude vzácnosťou. Slabá úroda ovocia zatvára pálenice

Pálenice živoria a nemajú klientov.

Marhuľovica či slivovica možno bude vzácnosťou. Slabá úroda ovocia zatvára pálenice
Na ilustračnej snímke odoberanie čerstvého destilátu v pálenici. Foto: TASR

Prevádzkovatelia páleníc hodnotia túto sezónu ako katastrofálnu. Keďže sa urodilo málo ovocia, majú aj menej kvasu a zákazníkov. Niekde je situácia taká zlá, že liehovary zatvorili. Marhuľovica či slivovica možno bude vzácnosťou.

V pálenici v Košeci pri Ilave fungujú v bežnej sezóne každý deň od 6.00 h ráno do desiatej večer. Nezastavia sa. Aktuálne sú takmer bez práce. Pod nevídaný útlm sa podpísala slabá úroda ovocia. Ľudia nemajú čo dať do kvasu.

Na stav v slovenských páleniciach sa v relácii Správy RTVS z regiónov pozrela redaktorka Dominika Kusá:

„Tento rok sme nepálili ani liter ovocného kvasu z marhúľ a broskýň. Ten výpadok je cítiť. Môžeme povedať, že za posledných 20 až 25 rokov je to najväčší prepad,“ uviedol predseda Združenia páleníc a liehovarov na Slovensku Viktor Mikuška.

Pálenice živoria, nemajú klientov. Niektoré zatvorili, iné tento krok zvažujú. Aktuálna sezóna sa už podľa predsedu Združenia páleníc a liehovarov na Slovensku nedá zachrániť. Nepomôžu jej ani jablká, slivky či hrušky. Ani tých sa neurodilo dosť.

„V danom roku už nepomôže nič. Musíme len vydržať, prežiť ten pokles a veriť tomu, že nová sezóna bude lepšia,“ povzdychol si Mikuška.

Majitelia páleníc menili cenníky smerom nahor. „Ceny sme boli nútení zvýšiť. Jedným z dôvodov je aj vyššia spotrebná daň, ktorá ide štátu. Nezanedbateľnou súčasťou sú vyššie ceny za energie,“ povedal vedúci pálenice v Chtelnici Marián Hlaváč.

Kriminálny úrad finančnej správy riešil aj tento rok nelegálne pálenie alkoholu v piatich prípadoch. Vzniesli obvinenie proti dvom osobám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny