Na hlavný obsah

Spor Zelenského a vojenského lídra Zalužného: Politici chcú, aby veliteľ odstúpil. Vojenský analytik to vidí inak

Analytik konflikt vedenia armády vylúčil.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.Foto: TASR/AP

V poslednom čase na verejnosť presakujú informácie, že sa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dostal do sporu s vrchným veliteľom ukrajinských ozbrojených síl Valerijom Zalužným.

Niektorí politici vojenského lídra vyzývajú na odstúpenie, lebo armáda údajne nepredložila plán na nasledujúci rok. Iným sa nepozdávajú jeho tvrdenia o pomalom postupe Kyjeva. Popredný ukrajinský vojenský analytik Roman Svitana však tvrdí, že spor medzi velením v skutočnosti nie je vôbec vyostrený.

„Neexistuje žiaden konflikt ukrajinského velenia s armádou,“ povedal Svitana pre portál New Voice. V úvode svojho komentára pripomína, že vojaci síce nadávajú, ale nerúhajú sa. Veď napokon prvým pravidlom armády je: „Veliteľ má vždy pravdu.“

Druhé pravidlo znie: „Ak sa veliteľ mýli, pozri pravidlo číslo jeden.“ Neexistuje žiadny tretí bod. Ukrajinská armáda sa nedostáva do žiadnych konfliktov. A nedochádza ani ku konfliktom s politikmi. Faktom ale je, že vojaci ich neakceptujú.

Armáda politických predstaviteľov nevníma ani ako problém, ani ako pomoc. Vôbec si ich nevšíma, konštatuje New Voice. Ak by mal podľa portálu Zalužný problém so Zelenským, jednoducho by odstúpil.

Kritika politikov o Valerijovi Zalužnom analytik vníma ako bezvýznamné vyjadrenia, politickú hru, ktorú hrajú úradníci zatiaľ čo vojaci robia svoju prácu, dodáva pre portál New Voice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet