Na hlavný obsah

Štát príde o stovky miliónov: Dlhoročný zdroj príjmov po prvýkrát skončil v strate, nie je to jediný krízový moment

Podnik tvrdí, že očakáva opäť zisky.

Štát príde o stovky miliónov: Dlhoročný zdroj príjmov po prvýkrát skončil v strate, nie je to jediný krízový moment
Na ilustračnej snímke budova Eustreamu. Foto: RTVS

Dlhoročný zdroj príjmov slovenskej energetiky Eustream, je prvýkrát v strate. Štát tak príde o stovky miliónov, ktoré ročne z tejto firmy využíval. A to nie je jediný krízový moment, ktorému spoločnosť čelí.

Eustream sa stará o kilometre dlhú sieť potrubí, vďaka ktorým môžu slovenské domácnosti kúriť a variť. Po prvýkrát mu príjem z prepravy plynu nedokázal pokryť náklady a pološtátny podnik skončil v strate. Slovensko tak okrem daní za minulé obdobie nedostalo ani cent.

Stretám Eustreamu sa venovali redaktori RTVS Marek Gudiak a Oliver Remiaš:

„Za tým poklesom, ktorý nastal, a to najmä počas minulého a tohto roka, je zníženie prepravy plynu z Ruska. Hoci v oblasti plynu neboli uvalené žiadne sankcie, preprava plynu do Európy klesla na minimum,“ uviedol analytik portálu Energie-portal.sk Radovan Potočár.

Tu vidieť, ako z roka na rok klesajú dodávky ruského plynu na Slovensko. Ešte pred útokom na Ukrajinu cez Slovensko posielali asi 60 miliárd kubíkov ročne. Dodávky však klesali už predtým. Vlaňajšiu vykurovaciu sezónu to už bolo iba 17 miliárd.

„Vojenský konflikt, dramatické zníženie tokov a zároveň významná volatilita cien energií mali negatívny vplyv na celkové hospodárske výsledky,“ uviedol hovorca spoločnosti Eustream Pavol Kubík.

Zisky sa rozplynuli

Výsledkom je, že stámiliónové zisky spoločnosti sa rozplynuli. „Štát sa tým pádom už nebude môcť oprieť o desiatky alebo stovky miliónov eur, ktoré dokázal získať,“ spresnil Radovan Potočár.

„Ide zhruba o 1 až 1,5 percenta príjmov rozpočtu,“ dodal Dominik Hapl z Across Investments. Otázny je aj ďalší osud podniku, manažment teraz musí riešiť veľký problém. Eustream chce v prípade úplného zatvorenia ruských kohútikov využívať vybudované reverzné toky nie len s krajinami EÚ, ale aj s Ukrajinou.

„Plánuje sa budovať to rozšírenie cez Azerbajdžan, respektíve plyn z Azerbajdžanu, ktorý by sa transferoval,“ uviedol Hapl.

Napriek zlým finančným výsledkom jej ratingová agentúra Fitch zlepšila výhľady z negatívnych na stabilné. Eustream tvrdí, že v tomto finančnom roku očakávajú opäť zisky.

„Výsledky však vzhľadom na prepad tokov už nebudú také dobré, ako v predkrízových rokoch,“ dodal Kubík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika