Na hlavný obsah

Život študentky, ktorú vo vlaku dobodal muž, zachránila sprievodkyňa. Jej pohotovú reakciu vyzdvihla aj prezidentka

Páchateľa previezli do policajnej cely.

Život študentky, ktorú vo vlaku dobodal muž, zachránila sprievodkyňa. Jej pohotovú reakciu vyzdvihla aj prezidentka
Vlak v stanici v Spišskej Novej Vsi, v ktorom došlo k útoku. Foto: RTVS

V jednom vlaku na trase Košice-Žilina v stredu (1. 11.) večer muž pobodal mladú ženu. Útočník sa po čine snažil utiecť. Spacifikovali ho dvaja muži. Na mieste zasahovali policajti aj záchranári. Študentku museli so zraneniami previezť do nemocnice.

Útok sa stal krátko pred 20.00 h tesne pred príchodom vlaku do železničnej stanice v Spišskej Novej Vsi. K útoku došlo vo štvrtom vagóne pre cestujúcich s malými deťmi. Muž mal zaútočiť nožom na mladú ženu v jednom z kupé.

Podľa zdroja RTVS sa páchateľ s mladou ženou nepoznali. Študentka pravdepodobne cestovala z Košíc do Ružomberka kvôli vysokej škole. Páchateľ si zrejme študentku, ktorá sedela sama v kupé, vytipoval.

Viac o útoku vo vlaku zisťovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

“Ten pán vošiel v Krompachoch do vlaku. Prešiel sa cez vagón. Na konci sa otočil, išiel naspäť, si všimol tú slečnu, zobral nožík a ju rovno pichol do krku,” priblížil incident taxikár Ján zo Spišskej Novej Vsi.

Útočník bodol mladú ženu päťkrát, bodal ju do krku a ramena. Žene pomohla pohotová reakcia sprievodkyne. Tá strhla v kupé záves a snažila sa jej ním krvácanie zastaviť.

„Útok na mladú študentku vo vlaku na Spiši je smutný a odsúdeniahodný. Som rada, že podľa správ z nemocnice je jej stav stabilizovaný. Oceňujem duchaprítomnú reakciu sprievodkyne, ktorá študentke poskytla prvú pomoc, ako aj ďalších cestujúcich, vďaka ktorým sa podarilo útočníka zadržať. Žiadne násilie nemôžeme v našej spoločnosti tolerovať a nemôžeme žiť ani v strachu o našich najbližších,“ uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

Ako sme sa dozvedeli, útočník mal mať pri sebe dva kuchynské nože. Niektorí svedkovia tvrdia, že svoj čin mal mať dopredu premyslený. „Asi to bol jeho zámer, keďže mal kuchynské nože pri sebe. Iba som počul, že kričala,“ uviedol vlakový pracovník Erik.

Pokus o útek

Útočník sa po čine snažil z miesta utiecť. “Videl som, ako cez náš vozeň dvaja chlapi utekali na koniec vlaku. On počas cesty do stanice chcel rýchlo vystúpiť. Tak som išiel za nimi. Videl som, že už ho držia na zemi, tak som im pomohol,” dodal Erik.

Muž skončil v rukách železničnej polície. Doráňanú vysokoškoláčku previezli do spišskonovoveskej nemocnice. Podľa našich zistení by mala byť v stabilizovanom stave. Ráno ju operovali. Útočník jej našťastie nezasiahol žiadne životne dôležité orgány.

Vagón, kde došlo k útoku, šiel obhliadnuť kriminalistický technik. Podľa našich informácií, na miesto prišiel aj krajský vyšetrovateľ z Košíc. Útočníkovi v nemocnici odobrali krv, moč a urobili test na drogy. Mladý Spišskonovovešťan skončil v policajnej cele.

Vlak mal pre krvavú drámu 6,5-hodinové meškanie. Cestujúci prestúpili na najbližšie vlaky a v ceste pokračovali ďalej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko