Na hlavný obsah

Štvrtina detí z osady Hlboké nechodí do školy. Pre zbúraný most to majú ďaleko, mesto však vidí problém inde

Od búrania veľký nárast záškolákov nezaznamenali.

Štvrtina detí z osady Hlboké nechodí do školy. Pre zbúraný most to majú ďaleko, mesto však vidí problém inde
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Približne štvrtina detí z rómskej osady Hlboké v Liptovskom Mikuláši chýba na vyučovaní. V októbri totiž zbúrali most ponad Váh. Deti majú do školy tri kilometre. Najväčších záškolákov už rieši úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

Školu otvárajú ráno o pol ôsmej. Štvrtáčka Ivanka už štvrťhodinu predtým trpezlivo čaká vonku. Z rómskej osady Hlboké to má tri kilometre. Iná možnosť nie je, keďže starý most ponad Váh zbúrali a nový budú stavať takmer rok.

„Keď sa začala rekonštrukcia mosta, keď bol zbúraný, tak vlastne dochádzka sa nám trošku znížila. Nie je to také katastrofálne, ako sme predpovedali. Dochádzka za ten mesiac a niečo je zhruba na tých 70-80 percentách,“ skonštatoval riaditeľ ZŠ Aurela Stodolu v Liptovskom Mikuláši Juraj Ďurica.

Záškolákom z osady Hlboké sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venoval redaktor Milan Velecký:

Štvrtina detí však nemusí chýbať len pre dlhšiu cestu do školy, mnohé sú aj choré. „Niektorí rodičia nám oznamujú, že dieťa nepríde z nejakých adekvátnych príčin do školy, poprípade, že je choré. A niektorí rodičia proste nekomunikujú, ale to si už riešime po vlastnej línii,“ dodal Ďurica.

Rodičom záškolákov hrozí trestné stíhanie, no najskôr prídu o peniaze. „Akonáhle sa nám to potvrdí, pozastavujeme ako úrad vyplácanie prídavkov na dieťa a určujeme osobitného príjemcu. V tomto konkrétnom prípade je to mesto Liptovský Mikuláš,“ priblížil riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Liptovský Mikuláš Peter Hyriak.

So záškoláctvom sa na úrade stretávali aj pred zbúraním mosta. „Táto situácia ohľadom mostu trvá asi mesiac, ale nejako výrazne sme nezaznamenali zvýšenie vynechávania školskej dochádzky od týchto detí,“ podotkol Hyriak.

Za zlého počasia môžu deti z Hlbokého cestovať do školy aj mestskou autobusovou dopravou. Zastávku majú v blízkom nákupnom centre.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny