Na hlavný obsah

Banskobystrická nemocnica má za sebou už tisícky robotických operácií. Patrí medzi európsku špičku

Technológia je najpoužívanejšia pri rakovine prostaty.

Banskobystrická nemocnica má za sebou už tisícky robotických operácií. Patrí medzi európsku špičku
Na ilustračnej snímke komplex Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Foto: RTVS

Robotické operácie sú na Slovensku stále rozšírenejšie. Podľa odborníkov ide o revolúciu, ktorá výrazným spôsobom uľahčuje prácu lekárov. V Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici majú za sebou takmer päťtisíc robotických zákrokov. Technológia je najpoužívanejšia pri rakovine prostaty.

Rakovina prostaty patrí medzi najrozšírenejšie nádorové ochorenia u mužov. Ročne na ňu zomrie na Slovensku okolo 500 ľudí. V Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici ju už viac ako desať rokov operujú pomocou robotov.

Na inovatívne riešenia v banskobystrickej nemocnici sa v relácii Správy z regiónov pozrel redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

„Robotická chirurgia je v tomto smere úplne perfektná, pretože pomocou nej sa dá dostať do takých miest, kde sa pri otvorenej operácii neviete dostať,“ povedal prednosta Urologickej kliniky FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici Vladimír Baláž.

„Výhoda je v tom, že vy operujete anatomicky. To znamená, že vidíte jednotlivé vrstvy, minimalizujete krvácanie. V podstate pojem transfúzia pri robotickej operácii vymizol. Pacienti sa dostávajú do kondície oveľa rýchlejšie,“ podotkol banskobystrický urológ Jozef Babeľa.

Doplnil, že roboty využívajú aj pri karcinóme obličky, karcinóme močového mechúra a taktiež aj pri rekonštrukčných operáciách v prípade anomálií močových ciest.

Na Slovensku sú štyri centrá

Na Slovensku sú momentálne štyri centrá robotickej chirurgie. V Banskej Bystrici patria medzi priekopníkov. Za sebou majú už takmer päťtisíc operácií a patria medzi európsku špičku. „Sme výučbové centrum pre celú Európu, naši doktori chodia učiť,“ skonštatoval Baláž.

Budúcnosť robotických operácií vidí prednosta urologickej kliniky vo využívaní umelej inteligencie. Umelá inteligencia podľa neho dokáže rozpoznať tkanivá. „Keď to prejde testovaním, bude môcť v podstate robiť operácie z veľkej časti sama. Zatiaľ však pod dohľadom človeka,“ doplnil Baláž.

Robotické operácie sú najvyužívanejšie pri rakovine prostaty. Tá sa dá pri preventívnych prehliadkach včas odhaliť a podľa urológov je v takýchto prípadoch až 97-percentná úspešnosť liečby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny