Na hlavný obsah

V holandských voľbách zvíťazila krajne pravicová strana. V programe má aj referendum o vystúpení z EÚ

Volebná účasť podľa predbežných výsledkov dosiahla 77,7 percenta.

V holandských voľbách zvíťazila krajne pravicová strana. V programe má aj referendum o vystúpení z EÚ
Líder holandskej krajne pravicovej, protiislamskej Strany pre slobodu (PVV) Geert Wilders sa rozpráva so svojimi stúpencami po oznámení predbežných výsledkov parlamentných volieb v Holandsku. Foto: TASR/AP

V holandských parlamentných voľbách zvíťazila s veľkým náskokom krajne pravicová populistická Strana pre slobodu (PVV) Geerta Wildersa. Získala 23,5 percenta hlasov. Ukázali to výsledky hlasovania po sčítaní 97,9 percenta všetkých spočítaných hlasov.

Druhé miesto vo voľbách, ktoré sa konali v stredu (22. 11.), zaujala s odstupom ôsmich percentuálnych bodov spoločná kandidátka holandskej Strany práce (PvdA) a Zelenej ľavice (GL), ktorej lídrom je bývalý eurokomisár Frans Timmermans.

Favorizovaná liberálna pravicová Ľudová strana pre slobodu a demokraciu (VVD), ktorú vedie terajšia ministerka spravodlivosti Dilan Yeşilgözová-zegeriusová, skončila až tretia so ziskom 15,1 percenta.

Na štvrtom mieste s 12,8 percenta hlasov skončila strana Nová spoločenská zmluva (NSC). Tú založil až tento rok v lete populárny poslanec Pieter Omtzigt.

Volebná účasť podľa predbežných výsledkov dosiahla 77,7 percenta oprávnených voličov.

Známy odporca islamu Wilders by sa tak mohol stať budúcim premiérom a viesť koaličné rozhovory. Podľa mnohých expertov by v úlohe šéfa vlády otriasol európskou politikou. Vo svojom programe vyzýva napríklad na usporiadanie referenda o vystúpení z Európskej únie či na absolútne zastavenie prijímania žiadateľov o azyl v krajine.

Strany však teraz zrejme čakajú dlhé povolebné rokovania, na získanie väčšiny je potrebných 76 kresiel v 150-člennom parlamente.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet