Na hlavný obsah

V nemocniciach pribúdajú nadrogované deti. Psychotropné látky v automatoch preverí prokuratúra

Niektoré deti priznali, že požili HHC z automatov.

V nemocniciach pribúdajú nadrogované deti. Psychotropné látky v automatoch preverí prokuratúra

Voľne dostupné psychotropné látky v automatoch preverí prokuratúra. Trestné oznámenie podal poslanec za stranu Hlas-SD Igor Šimko. Na problém chce reagovať aj zmenou zákona. V nemocniciach pribúdajú prípady nadrogovaných detí. Niektoré priznali, že požili práve látku HHC z automatov.

Intoxikované deti, ktoré prijali na urgentnom príjme v Bratislave, priviezla rýchla záchranná služba. Boli v bezvedomí, podchladené, so zníženým krvným tlakom.

„Veková skupina detí, ktoré sme poskytli zdravotnú starostlivosť, bola od 13 do 17 rokov. Bola to látka, ktorá bola užitá, ale v kombinácii s inými látkami,“ spresnil primár oddelenia urgentného príjmu NÚDCH Marcel Brenner.

Psychotropným látkam v automatoch sa venovala redaktorka RTVS Karolína Janičíková:

Štyri deti priznali, že užili látku HHC. Ide o polosyntetickú látku vyťaženú z marihuany. Má podobné účinky ako psychoaktívna THC zložka, ktorá v tejto rastline vzniká prirodzene.

,,Všetky tieto látky pôsobia na kanabinoidné receptory tam, kde aj pôsobí THC,“ uviedol riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

„Nevieme ešte jednoznačne laboratórne dokázať použitie tejto látky v krvi alebo v moči. Vzhľadom na nastavenie prístrojov môže niekedy vychádzať falošná pozitivita z THC, keďže tieto látky sú príbuzné,“ doplnil Brenner.

Problém majú aj v Česku

Rovnaký problém s látkou HHC u detí a mladistvých majú aj v susednom Česku. „Prichádzajú v stavoch veľkých úzkostí, možno depresívnejších stavov, nespavosti a tiež s nejakými pokusmi o abstinenciu,“ ozrejmil adiktológ z Kliniky adiktológie 1. lekárskej fakulty Karlovej Univerzity a Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe Tomáš Jandáč.

Hlavná psychoaktívna zložka marihuany – THC je na Slovensku dlhodobo zakázaná. Naopak, HHC sa voľne predáva. Výrobcovia na obaly píšu, že tovar nie je určený na užívanie.

„Je tam naozaj nejaký disclaimer, malý právny, že toto je zberateľský produkt a potom sa k tomu naozaj dostávajú ľudia, ktorí sa k tomu dostať nemajú,“ povedal expert na drogovú politiku zo SAV Jakub Popík.

V Česku chcelo ministerstvo zdravotníctva HHC zaradiť na zoznam zakázaných látok, parlament však jeho návrh zamietol.

,,Tam sa vlastne zhodol parlament, resp. snemovňa, na podnety národného protidrogového koordinátora, že nie je vhodné zakazovať. Lebo aj tak by sa ten človek k tomu dostal cez nejaký nelegálny trh,“ dodal Popík.

Slovenské ministerstvo zdravotníctva zákaz tejto látky v budúcnosti pripúšta. Expert na protidrogovú politiku Popík tvrdí, že riešením nie je zákaz, ale nastavenie správnej regulácie trhu tak, aby sa k látkam nedostali deti a mladiství pod 18 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko