Na hlavný obsah

V Strážskom tento rok nebude chodiť Mikuláš, na východe Slovenska sa opäť šíri žltačka

Ochorenie sa objavilo aj v Michalovciach.

V Strážskom tento rok nebude chodiť Mikuláš, na východe Slovenska sa opäť šíri žltačka
Ilustračná snímka z nemocnice. Foto: RTVS

Na Zemplíne sa šíri žltačka. Po výskyte vo viacerých mestách už ochorenie evidujú aj v Strážskom a Michalovciach. Infikované sú deti v predškolskom a školskom veku. V Strážskom z dôvodu epidémie pristúpila samospráva k zrušeniu hromadných podujatí.

V Michalovskej nemocnici je hospitalizovaných 12 pacientov so žltačkou. Epicentrá choroby sú v prípade mesta Strážske aj Michalovce v rómskych osadách. Hygienici sa sťažujú na nedisciplinovanosť obyvateľov.

„Aj napriek preventívnym opatreniam, ktoré sa tam denne vykonávajú v spolupráci s mestom, upozorňujem stále na ich nedisciplinovanosť, na nezáujem o očkovanie, na odmietanie očkovanie a dokonca aj na odmietanie izolácii na infekčnom oddelení,“ uviedla hlavná hygienička RÚVZ Michalovce Janka Stašková.

Žltačke na Zemplíne sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venovala redaktorka Lucia Benetínová:

Z tohto dôvodu pristúpilo mesto Strážske k zrušeniu hromadných podujatí, vrátane plaveckého výcviku detí. Výučba na školách nateraz pokračuje. „Aj naše rozhodnutie v rámci epidemiologickej situácie je, že sme zrušili všetky akcie kde sa zúčastňujú detí, bohužiaľ, rušíme aj Mikuláša,“ informoval primátor mesta Strážske Patrik Magdoško.

„Nechceme tým deťom celkom pokaziť radosť, tak sme sa dohodli, že za veľmi prísnych podmienok mesto zabezpečí balené balíčky, ktoré budú rozdelené po triedach,“ dodala Stašková.

Mesto Michalovce zatiaľ k rušeniu hromadných akcií nepristúpilo. „Situáciu v tejto súvislosti sledujeme a monitorujeme a sme v pravidelnom kontakte s regionálnym úradom verejného zdravotníctva a sme pripravení splniť všetky podmienky, ktoré úrad v súvislosti s prípravou vianočných trhov stanovil,“ dodala referentka odboru komunikácie Michaloviec Marcela Andreová.

ltačka sa nazýva chorobou špinavých rúk a má inkubačnú dobu 50 dní. Hygienici a lekári naďalej apelujú na obyvateľov, aby dodržiavali epidemiologické opatrenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny