Na hlavný obsah

Z pásma Gazy odchádzajú do Egypta prví cudzinci od začiatku vojny

Prechádzajú cez hraničný priechod Rafah.

Z pásma Gazy odchádzajú do Egypta prví cudzinci od začiatku vojny
Palestínčania prechádzajú na egyptskú stranu hranice s pásmom Gazy. Foto: ČTK/AP/Hatem Ali

Prví cudzinci odchádzajú z palestínskeho pásma Gazy cez hraničný priechod Rafah do Egypta, uvádza agentúry AFP a AP aj katarská televízia al-Džazíra.

Izraelská armáda začala s rozsiahlym bombardovaním pásma Gazy po útoku palestínskeho hnutia Hamas na južný Izrael 7. októbra. Odchod prvej skupiny cudzincov vyjednal Katar medzi Egyptom, Izraelom a Hamásom, uviedla agentúra Reuters.

Okrem skupiny cudzincov a ľudí s dvojitým občianstvom by malo byť do Egypta prevezených aj osem desiatok vážne zranených Palestínčanov. Podľa BBC prišli ráno z Egypta do pásma Gazy sanitky, zatiaľ nie je jasné, či už niektoré odchádza späť.

Pásmo Gazy od 7. októbra z civilistov opustili len štyri osoby, ktoré Hamas uniesol. Stále ako rukojemníkov drží vyše dvesto ľudí. Po začatí pozemnej operácie v pásme Gazy v piatok večer izraelská armáda oslobodila v pondelok jednu izraelskú vojačku.

Izrael po útoku Hamasu, ktorý vládne v Gaze od roku 2007, uvalil na pásmo Gazy totálnu blokádu. Zastavil dodávky vody, elektriny, potravín, liekov či pohonných látok. Dodávky vody minulý týždeň čiastočne obnovil, ale len v obmedzenom množstve.

Prvá humanitárna pomoc sa do pásma Gazy dostala až 21. októbra, doteraz tam ale Izrael povolil vstup len asi 120 kamiónom s pomocou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet