Na hlavný obsah

Začína sa Filmový festival inakosti. Chce podporiť porozumenie a empatiu

Prehliadka ponúkne viac ako 90 snímok.

Začína sa Filmový festival inakosti. Chce podporiť porozumenie a empatiu
Na ilustračnej snímke dúhová vlajka. Foto: unsplash.com

Začína sa Filmový festival inakosti. Prehliadka ponúkne viac ako 90 snímok. Premietať ich budú na viacerých miestach v Bratislave. Organizátori a umelci chcú cez filmové umenie podporiť porozumenie a empatiu medzi ľuďmi.

Festival otvorí oceňovaná kanadská dráma Čo sa včera povedalo. „Je to pohľad do života mladej transrodovej ženy, ktorá sa, ako mnohí iní v tínedžerskom veku, snaží nájsť súlad medzi snahou o osamostatnenie sa a zároveň využíva benefity bezpečia rodinného prostredia,“ priblížila riaditeľka Filmového festivalu inakosť Zita Hosszúová.

Festival inakosti je kultúrnou udalosťou už 17 rokov. Každoročne ponúka divákom to najlepšie z filmovej produkcie s témou homosexuality a transidentity. Hrané, dokumentárne, animované aj zatiaľ nepublikované krátke filmy.

„V medzinárodnej súťažnej sekcii bude uvedených až 8 slovenských krátkych filmov, to je niečo nevídané. Sú to všetko premiéry, nové filmy, a to je pre nás povzbudzujúce,“ dodáva Hosszúová.

Posolstvu Filmového festivalu inakosť sa v Správach RTVS venovala Andrea Šuvadová:

Mladí filmári reagujú aj na udalosti spred roka. Film Otrávená studňa je spomienkou na Juraja a Matúša, ktorí prišli o život pri teroristickom útoku na Zámockej ulici v Bratislave.

„Je to film, ktorý komunikuje pocity ľudí LGBTI+ komunity bezprostredne po útoku. Je to veľmi autentická a silná výpoveď,“ hovorí Hosszúová.

Boj proti diskriminácii

Prvé lásky, či sebapoznávanie. Aj o tom je slovenský Filmový festival inakosti. „Spracovanie tém je veľmi inšpiratívne pre každé publikum bez ohľadu na sexuálnu orientáciu,“ zdôraznila Hosszúová.

Festival chce cez umenie filmu aj diskusie povzbudiť mnohé iniciatívy na podporu tolerancie a boja proti diskriminácii.

„Veľmi zaujímavá diskusia je s rodičmi LGBTI+ ľudí, ktorí budú rozprávať o tom, aké je to vyrovnať sa s tým, keď ich dieťa je queer,“ uviedol spoluorganizátor Filmového festivalu inakosti Roman Samotný.

Zastúpenie na festivale bude mať niekoľko filmov od domácich autorov a autoriek. Medzi nimi film režisérky Soni Lutherovej Šťastný človek. „Rozpráva príbeh tradičnej rodiny, kde jeden z partnerov prechádza tranzíciou. Ide o krásny príbeh o súdržnosti a o dvoch ľuďoch, ktorí sa majú radi a dokážu aj veľmi zložitú situáciu vďaka svojej láske prekonať,“ priblížil Samotný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko