Na hlavný obsah

Záujem postaviť sa do čela NATO prejavil aj lotyšský expremiér Kariňš

Súčasnému šéfovi Aliancie vyprší mandát v októbri 2024.

Záujem postaviť sa do čela NATO prejavil aj lotyšský expremiér Kariňš
Lotyšský šéf diplomacie Krišjánis Kariňš. Foto: Profimedia

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjánis Kariňš prejavil záujem stať sa budúcim generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie. Informoval o tom v pondelok (20. 11.) portál Politico.

Kariňš tak rozširuje počet uchádzačov o najvyššiu politickú funkciu v NATO, keď sa pridáva k holandskému premiérovi Markovi Ruttemu a šéfke estónskej vlády Kaji Kallasovej. Tí už naznačili možnosť, že by na budúci rok chceli nahradiť Jensa Stoltenberga, ktorého mandát po štyroch predĺženiach skončí v októbri 2024.

„Krišjánis Kariňš je pripravený zapojiť sa do súťaže,“ vyhlásil v nedeľu (19. 11.) hovorca šéfa lotyšskej diplomacie, ktorého citovalo Politico.

V oficiálnom vyhlásení sa uvádza, že Kariňš, ktorý v auguste odstúpil z postu lotyšského premiéra, môže do vedenia NATO priniesť svoje skúsenosti z pôsobenia na poste predsedu vlády, jasné pochopenie ruskej hrozby a pozíciu silnej podpory Ukrajiny. Má aj preukázateľné skúsenosti pri „budovaní medzinárodného konsenzu“.

Nového generálneho tajomníka NATO musí schváliť všetkých 31 členských štátov tejto obrannej organizácie. Podľa Politico je však podstatná najmä podpora zo strany USA, krajiny s najväčším vojenským a finančným prínosom pre Alianciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet