Na hlavný obsah

Zviera desiatky rokov považovali za vyhynuté. Vedcom sa znova podarilo objaviť zlatokrta Wintonovho

Krta nevideli od roku 1936.

Zviera desiatky rokov považovali za vyhynuté. Vedcom sa znova podarilo objaviť zlatokrta Wintonovho
Na snímke zlatokrt Wintonov. Foto: TASR/AP

Vedci v Juhoafrickej republike tvrdia, že znovu objavili vzácny druh zlatokrta so zlatistou srsťou a schopnosťou takmer „plávať“ v piesočných dunách. Zviera nevideli viac ako 80 rokov a bolo považované za vyhynuté. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Zlatokrta, malého slepého cicavca so „supersluchom“, ktorý sa živí hmyzom, našli živého na pláži v Port Nollothe na západnom pobreží Juhoafrickej republiky. Našli ho výskumníci z organizácie Endangered Wildlife Trust a z Pretorijskej univerzity. Podľa vedcov ho nevideli od roku 1936.

S pomocou stopujúceho psa našiel tím stopy po tuneloch a v roku 2021 objavil zlatokrta. Keďže však existuje 21 druhov zlatokrtov a niektorí vyzerajú veľmi podobne, potrebovali vedci viac informácií, aby si boli istí, že ide o zlatokrta Wintonovho.

Odobrali vzorky DNA, ale museli čakať až do roku 2022, kým im juhoafrické múzeum poskytlo na porovnanie vzorku DNA zlatokrta Wintonovho staré niekoľko desaťročí. Sekvencie DNA sa zhodovali. Výskum a zistenia tímu minulý týždeň publikovali odborné periodiká.

„Robili sme si veľké nádeje, ale tiež nám ich pár ľudí marilo,“ povedala jedna z výskumníčok Samantha Mynhardtová. „Jeden odborník na zlatokrta Wintonovho nám povedal – nenájdete ho, je vyhynutý,“ dodala.

Najhľadanejší stratený druh

Od prvej cesty vedcov na západné pobrežie Juhoafrickej republiky k začatiu pátrania po zlatokrtovi, ktorý zriedka zanecháva stopy po svojich tuneloch a takmer „pláva“ pod piesočnými dunami, ubehli tri roky, uviedli vedci. Zlatokrty pochádzajú zo subsaharskej Afriky a zlatokrta Wintonovho doteraz našli iba v oblasti Port Nolloth.

Podľa Mynhardtovej teraz v Port Nolloth potvrdili a vyfotografovali dvoch vzácnych zlatokrtov. Výskumný tím pritom našiel v oblasti od roku 2021 známky výskytu ďalších populácií.

„Bol to veľmi vzrušujúci projekt s mnohými výzvami,“ povedala Esther Matthewová, vedúca terénnej pracovníčky organizácie Endangered Wildlife Trust. „Našťastie sme mali fantastický tím plný nadšenia a inovatívnych nápadov, čo je presne to, čo potrebujete, keď musíte za deň preskúmať až 18 kilometrov dunového biotopu,“ dodala.

Zlatokrt Wintonov sa ocitol na zozname „najhľadanejších stratených druhov“, ktorý zostavila skupina Re:wild pre ochranu prírody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet