Na hlavný obsah

Ak koalícia zruší ÚŠP, jej prokurátori budú naďalej dozorovať prípady pred ŠTS, vyhlásil M. Žilinka

Informovala o tom Generálna prokuratúra SR.

Ak koalícia zruší ÚŠP, jej prokurátori budú naďalej dozorovať prípady pred ŠTS, vyhlásil M. Žilinka
Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: TASR/Jakub Kotian

V prípadoch na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), budú naďalej konať súčasní prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Vyplýva to z vyjadrenia Generálnej prokuratúry SR. Jej vyjadrenie poskytla hovorkyňa Zuzana Drobová.

Ak zákonodarca pristúpi k zrušeniu ÚŠP, generálny prokurátor Maroš Žilinka využije zákonné oprávnenie. Na jeho základe „určí, že vo veciach, v ktorých ku dňu zrušenia ÚŠP konal ŠTS, až do právoplatného skončenia konania, ak tomu nebudú brániť objektívne dôvody, budú zásadne konať súčasní prokurátori ÚŠP“.

Pod objektívnym dôvodom možno rozumieť napríklad skončenie služobného pomeru prokurátora.

Rovnaký princíp uplatní generálny prokurátor aj v trestných veciach, v ktorých došlo k skončeniu vyšetrovania a špeciálnej prokuratúre sa predložil návrh na podanie obžaloby alebo na iné rozhodnutie.

„V tejto súvislosti aj s poukazom na zákonný zákaz, tzv. negatívnych pokynov zo strany nadriadeného prokurátora, generálny prokurátor vylučuje akékoľvek špekulácie o možnom nežiaducom zasahovaní do trestných vecí,“ priblížila hovorkyňa.

Príprava implementácie navrhovaných zmien, pre prípad ich schválenia parlamentom, je úlohou pracovnej skupiny. Tú zriadil generálny prokurátor.

Do pracovnej skupiny patria námestníci generálneho prokurátora aj špeciálny prokurátor. Ďalej európsky delegovaný prokurátor, krajskí prokurátori aj zástupcovia dotknutých organizačných zložiek GP SR. Informovala hovorkyňa.

Vláda v rámci reformy Trestného zákona schválila aj legislatívny návrh na zrušenie ÚŠP. Parlamentu predložila zámer na prerokovanie tejto novely v skrátenom legislatívnom konaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko