Na hlavný obsah

Predsedníčka európskej prokuratúry upozornila eurokomisiu na obavy z rušenia špeciálnej prokuratúry

Upozornila na viaceré zmeny.

Predsedníčka európskej prokuratúry upozornila eurokomisiu na obavy z rušenia špeciálnej prokuratúry
Na archívnej snímke hlavná európska prokurátorka Laura Kövesiová. Foto: TASR/Pavol Zachar

Predsedníčka Európskej prokuratúry (EPPO) Laura Kövesiová adresovala v pondelok (18. 12.) Európskej komisii list pre vážne riziko porušenia zásad právneho štátu na Slovensku.

Upozorňuje na zmeny v trestnom práve a ochrane oznamovateľov aj rušenie špeciálnej prokuratúry. Podľa EPPO plánované kroky vlády SR predstavujú „amnestiu“ v značnom počte aktívnych vyšetrovaní podvodov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ.

EPPO upozornila, že zmeny by vážne ovplyvnili schopnosť Európskej prokuratúry efektívne vyšetrovať a stíhať trestné činy spadajúce do jej pôsobnosti. Úroveň ochrany finančných záujmov EÚ v Slovenskej republike by sa prudko znížila.

Pri možnom porušení zásad právneho štátu spomína smernicu o všeobecnom režime podmienenosti. Jeho cieľom je chrániť rozpočet Európskej únie. Poznamenala, že rýchlosť, s akou slovenská vláda mieni pristúpiť k zmenám, vyvoláva vážne pochybnosti o dodržiavaní povinnosti lojálnej spolupráce.

Podľa prokurátorky sa spochybňuje aj zámer vlády plniť povinnosť účinne chrániť rozpočet Únie. A to vzhľadom na to, že by sa znížili odstrašujúce účinky, pokiaľ ide o trestné činy spadajúce do pôsobnosti EPPO.

V konkrétnej rovine by to podľa EPPO minimalizovalo odhalenie možných podvodov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ. Narušilo by to funkčný mechanizmus podávania správ medzi Európskou prokuratúrou a špeciálnou prokuratúrou.

Takisto by to odstavilo EPPO od špecializovaných vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) bez primeranej náhrady a viedlo by to k presmerovaniu väčšiny prípadov EPPO zo Špecializovaného trestného súdu na nižšie súdy s malými odbornými znalosťami v oblasti trestných činov v kompetencii EPPO.

Reagoval aj Šimečka

Šéf Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka upozornil, že záver európskej prokuratúry explicitne hovorí o riziku ohrozenia právneho štátu na Slovensku v kontexte tzv. mechanizmu kondicionality. Na jeho základe sa Maďarsku obmedzili eurofondy.

„To je veľmi nebezpečné nielen pre spravodlivosť na Slovensku, ale aj pre náš budúci ekonomický rozvoj,“ doplnil Šimečka s tým, že sa ukázalo, že je lož, že by sa v tomto prípade iba harmonizovali slovenské zákony s európskym právom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko