Na hlavný obsah

Lavínové výstrahy môžete mať po ruke. Horskí záchranári rozšírili aplikáciu o novú funkciu

Záchranári ročne evidujú v našich horách až 400 lavín.

Lavínové výstrahy môžete mať po ruke. Horskí záchranári rozšírili aplikáciu o novú funkciu
Aplikácia Horskej záchrannej služby. Foto: RTVS

Aplikáciu Horskej záchrannej služby (HZS) rozšírili o lavínový modul. Jedným kliknutím získate prehľad o aktuálnych podmienkach. Predpoveď, no hlavne výstrahy, by mali slúžiť ako prevencia. Záchranári ročne evidujú v našich horách až 400 lavín.

Lavínové správy sa dnes rýchlejšie dostávajú k ľuďom aj cez aplikáciu Horskej záchrannej služby. „V minulosti to bol teletext, vyhlasovalo sa to v rozhlase, v rádiu. Správy sa vydávali napríklad raz za týždeň, teraz sa správy vydávajú každý deň,“ priblížil riaditeľ HZS Marek Biskupič.

V aplikácii človek vidí aktuálnu lavínovú situáciu, číslo, jednotlivé lavínové problémy vrátane textu kompletného popisu od HZS.

Aplikácii Horskej záchrannej služby sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Miriam Hozzová:

„Aby pochopil výstrahy, aby sa naozaj vedel orientovať, aby si vedel zhodnotiť situáciu jednak pri plánovaní túry a potom následne aj v teréne,“ dodal Biskupič.

Stúpa návštevnosť aj počet zásahov

Návštevnosť slovenských hôr stúpa. Rovnako aj počet zásahov v náročnejších terénoch. Záchranári apelujú na opatrnosť a prevenciu.

„Pretože šance zasypaného každou minútou klesajú neskutočne. To znamená, kým prídeme na miesto nešťastia, nám to môže trvať aj hodiny a vtedy už, žiaľbohu, môže byť neskoro,“ skonštatoval záchranár HZS Vysoké Tatry Igor Trgiňa.

V takýchto prípadoch je kamarátska pomoc najdôležitejšia. Ak sa už vyberiete do lavínového terénu, nezabudnite na výstroj. „To znamená lavínový prístroj, sonda, lopatka,“ dodáva Trgiňa.

Začne mi ukazovať vzdialenosť a smer. A ukazuje mi dvoch zasypaných. V prípade núdze je možné cez aplikáciu privolať pomoc. Doposiaľ to využilo 600 ľudí.

„Po novom dokážu túto informáciu posunúť priamo záchranárom na mieste, priamo do ich mobilného telefónu. Do dneška vlastne táto informácia, ktorú nám prenášal pacient, zostávala na operačnom stredisku. Ďalej sa posúvala iba vysielačkou,“ hovorí autor aplikácie Filip Maleňák.

Pomoc takto možno privolať nielen na Slovensku, ale aj v susednom Česku a v Rakúsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko