Na hlavný obsah

Biely dom oznámil návštevu Zelenského. Do Washingtonu pricestuje v utorok

Naposledy Zelenskyj pricestoval do Washingtonu v septembri.

Biely dom oznámil návštevu Zelenského. Do Washingtonu pricestuje v utorok
Americký prezident Joe Biden na stretnutí s ukrajinským lídrom Volodymyrom Zelenským. Foto: Twitter

Americký prezident Joe Biden bude v utorok v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v nedeľu americká spravodajská televízia CNN.

Návšteva, ktorú Biely dom oznámil v nedeľu, je Zelenského druhou vo Washingtone od začiatku vojny na Ukrajine.

Naposledy Zelenskyj pricestoval do americkej metropoly v septembri.

Jeho stretnutie s Bidenom má „podčiarknuť neotrasiteľný záväzok Spojených štátov podporovať ľudí na Ukrajine pri ich obrane proti brutálnej ruskej invázii,“ uviedla vo vyhlásení tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová.

„Keďže Rusko zintenzívňuje svoje raketové a dronové útoky na Ukrajinu, lídri budú diskutovať o naliehavých potrebách Ukrajiny a zásadnom význame pokračujúcej podpory Spojených štátov v tomto kritickom momente,“ uviedla hovorkyňa Bieleho domu.

CNN konštatovala, že Zelenského návšteva prichádza v kritickom momente rokovaní Kongresu o núdzovej pomoci Ukrajine – keď sa zdá, že Kongres sa nepriblížil k dohode spájajúcej zmeny v imigračnej a hraničnej politike s balíkom pomoci pre Ukrajinu a Izrael.

Ak kongresmani odídu na vianočné a novoročné sviatky bez dosiahnutia spomínanej dohody, Biely dom bude musieť urobiť ťažké rozhodnutie o zásobovaní svojich bojujúcich spojencov – potenciálne aj na úkor vojenskej pripravenosti USA, doplnila CNN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet