Na hlavný obsah

Bizarný spor v poľskom verejnoprávnom médiu: Televízia má už troch „riaditeľov“

Premiér Tusk prisľúbil, že odpolitizuje poľské verejnoprávne médiá.

Bizarný spor v poľskom verejnoprávnom médiu: Televízia má už troch „riaditeľov“
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/imago stock&people/Marek Antoni Iwanczuk

Novinár blízky predchádzajúcej poľskej vláde Pavel Adamczyk v stredu (27. 12.) vyhlásil, že sa stal riaditeľom verejnoprávnej televízie TVP. Nový kabinet premiéra Donalda Tuska pritom do tejto funkcie vymenoval Tomasza Syrguta, informuje agentúra DPA.

Adamczyk prostredníctvom kanála TVP Info na sociálnej sieti X napísal, že ho na post riaditeľa zvolili národnou mediálnou radou.

„Pri nástupe do funkcie sa zaväzujem urobiť všetko pre obnovenie zákonnosti vo vysielaní, potrestanie vinníkov (nezákonností) a obnovenie prevádzky všetkých programov,“ uviedol Adamczyk. Dodal, že ostatní, ktorí si nárokujú funkciu riaditeľa, konajú v rozpore so zákonom.

Už v nedeľu (24. 12.) sa za nového riaditeľa TVP vyhlásil bývalý predseda dozornej rady TVP Maciej Lopinski, taktiež blízky PiS. Tvrdil, že ho na tento post dosadila dozorná rada televízie.

Minister kultúry Sienkiewicz v tejto súvislosti deklaroval, že dozornú radu TVP rozpustili a teda už nie je oprávnená prijímať žiadne rozhodnutia.

Nový premiér Tusk po prevzatí úradu prisľúbil, že odpolitizuje poľské verejnoprávne médiá, zbaví ich propagandy a spornej politickej agendu predchádzajúcej vlády strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Nový minister kultúry Bartlomiej Sienkiewicz v stredu odvolal predsedov správnych rád verejnoprávnej televízie a rozhlasu a tlačovej agentúry PAP, ako aj dozorných rád týchto subjektov. Vyslúžil si za to kritiku poľského prezidenta Andrzeja Dudu, blízkeho PiS, podľa ktorého sú tieto kroky v rozpore s ústavou.

Poslanci medzičasom už opozičnej PiS počas vianočných sviatkov na protest proti krokom novej vlády okupovali sídlo televízie TVP aj tlačovej agentúry PAP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet