Na hlavný obsah

Bombový útok na katolíckej omši na Filipínach: Zahynuli traja ľudia, sedem utrpelo zranenia

K explózii došlo počas pravidelnej bohoslužby v telocvični Štátnej univerzity Mindanao.

Bombový útok na katolíckej omši na Filipínach: Zahynuli traja ľudia, sedem utrpelo zranenia
Príslušníci filipínskej polície na mieste bombového útoku. Foto: ČTK/AP/Provincial Government of Lanao D

Štyroch mŕtvych a 50 zranených si v nedeľu (3. 12.) vyžiadal výbuch počas katolíckej omše v Marawi na juhu Filipín. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informuje agentúra DPA. Polícia vychádza z toho, že išlo teroristický útok, za ktorým stoja islamisti.

Výbuch podľa tunajších médií prišiel zhruba o 7: 30 miestneho času (0: 30 SEČ) počas omše v telocvični univerzity v provincii Lanao del Sur, ktorá je súčasťou autonómnej oblasti Moslimské Mindanao. Bohoslužby sa zúčastnili viacerí študenti i pedagógovia. O život prišli tri ženy a jeden muž.

Univerzita na facebooku uviedla, že je „zdesená násilným činom, ku ktorému došlo počas náboženského zhromaždenia“. Do odvolania prerušila výučbu.

Polícia sa domnieva, že explóziu v meste, ktoré leží asi 800 kilometrov južne od Manily, spôsobila podomácky vyrobená bomba. Mohlo ísť o pomstu za zabitie 11 radikálov pri piatkovej (1. 12.) ofenzíve armády.

Na Filipínach, ktoré sú z veľkej väčšiny katolíckou krajinou, sa opakovane odohrávajú teroristické útoky, za ktorými bývajú islamskí radikáli.

V roku 2017 filipínska armáda päť mesiacov bojovala práve o mesto Marawi na Mindanau s povstalcami údajne spätými s teroristickou skupinou Islamský štát (IS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet