Na hlavný obsah

Bratislava chce planetárium. Hlavné mesto už o podpísalo memorandum o spolupráci

Mesto chce podporiť vedu a výskum.

Bratislava chce planetárium. Hlavné mesto už o podpísalo memorandum o spolupráci
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Bratislava podpísala memorandum o planetáriu v hlavnom meste so združeniami Slovenské planetáriá a Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity. Informoval hovorca magistrátu Peter Bubla.

Vznik tohto dokumentu je výsledkom spolupráce vedenia mesta s podporovateľmi planetária. Podpis memoranda je zároveň potvrdením záujmu vybudovať v hlavnom meste planetárium, ktoré bude zodpovedať potrebám obyvateľov a návštevníkov Bratislavy a širšieho regiónu.

Mestské zastupiteľstvo v lete potvrdilo návrh magistrátu, aby developer nebudoval a neprevádzkoval na nábreží Dunaja planetárium, ale aby jeho plnenie voči mestu bolo v prospech iných projektov pre obyvateľky a obyvateľov mesta.

Mesto opakovane deklarovalo, že má záujem o podporu vedy a výskumu. Rovnako však dlhodobo zastávalo názor, že takáto inštitúcia má byť umiestnená vo vhodnej lokalite a vhodných priestoroch. Vedenie mesta zaviazalo magistrát úlohou vypracovať overovaciu štúdiu na vytypovanie vhodnej lokality a parametrov budúceho mestského planetária.

Má byť súčasťou komplexu inštitúcií

Zámerom je začlenenie planetária ako súčasti väčšieho komplexu vedecko-vzdelávacích, popularizačných či iných vzdelávacích inštitúcií. Tak mesto, ako aj obe organizácie sa memorandom zaviazali aktívne participovať na úkonoch smerujúcich k vzniku a propagácii planetária.

„Úlohou Slovenských planetárií a SOSA, za účelom naplnenia cieľov memoranda, bude vykonávať aktivity zamerané na propagáciu potreby výstavby planetária v Bratislave a naplnenia jej verejnoprospešného účelu vo vzťahu k verejnosti, odborné poradenstvo pri projektovaní, stavbe a zariaďovaní planetária, návrhu prevádzky a hospodárenia budúceho planetária,“ poznamenal Bubla.

Úlohou mesta bude najmä viesť proces projektovej prípravy, ktorý bude smerovať k naplneniu deklarovaného účelu memoranda.

Strany memoranda súčasne berú na vedomie, že vzhľadom na význam funkcie planetária presahujúcej úroveň a územie hlavného mesta, bude na výstavbu a prevádzku planetária potrebný model financovania z viacerých zdrojov. A to vrátane účasti iných súčastí verejnej správy.

Zástupcovia združenia Slovenské planetáriá vo štvrtok (14. 12.) odovzdali primátorovi Bratislavy Matúšovi Vallovi certifikát. Tan pripomína pomenovanie planétky po človeku so vzťahom k popularizácii vedy a kultúry v Bratislave, Vladimírovi Dolinayovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny