Na hlavný obsah

Cestovanie domov na sviatky: Železnice posilnia spoje, cestujúcim radia jednu kľúčovú vec

Posilnia najmä trasu z Bratislavy do Košíc.

Cestovanie domov na sviatky: Železnice posilnia spoje, cestujúcim radia jednu kľúčovú vec
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V sviatočnom období cestujú za rodinami státisíce ľudí. Železniční dopravcovia vypravia mimoriadne spoje. Posilnia najmä trasu z Bratislavy do Košíc aj rýchliky medzi hlavným mestom a Žilinou. Cestujúcich vyzývajú, aby si cestovné lístky zakúpili s predstihom.

Študentka vysokej školy Radoslava Lekýrová cestuje za rodinou na východ Slovenska vlakom pravidelne. Ani tieto Vianoce nebudú výnimkou. Na sviatočné cestovanie sa už psychicky pripravila.

„Nie je nič nové, pre ZSSK, že meškajú stále aj počas roka. Meškanie majú už na odjazde,“ hovorí študentka.

Gungovaniu spojov počas vianočných sviatkov sa v Správach RTVS venoval redaktor Oliver Remiáš:

Radoslava vidí, že železnice majú snahu počas sviatkov dopravu posilniť. Situácia však podľa nej nie je ideálna. Za rodinou vlakmi cestuje aj Michel Baran. Rovnako hovorí, že spoje často meškajú. Niekedy aj desiatky minút.

„Ak prestupujeme vo Zvolene, je tam šanca, že nestihneme prípojný vlak do Detvy,“ sťažuje sa.

Železničná spoločnosť Slovensko počas sviatkov vypraví dvadsaťpäť mimoriadnych vlakov. Väčšina z nich sú rýchliky. Železnice posilnia vlaky už od stredy (20. 12.). Mysleli aj na dopravu po sviatkoch. Okrem ďalších spojov pridávajú aj vozne k vyťaženým vlakom.

„Obsadenosť najviac využívaných vlakov je už teraz približne 83 percent. Vzhľadom na vysokú mieru obsadenosti vybraných spojení odporúčame zakúpenie cestovných lístkov aj s miestenkami neodkladať na poslednú chvíľu,“ prízvukuje hovorca ZSSK Dominik Drevický.

Okrem štátneho dopravcu posilní vianočné vlaky aj RegioJet. Nevypraví však mimoriadne spoje, posilní tie existujúce. Na oboch svojich slovenských linkách pridá mimoriadne vozne.

„Vidíme zvýšený záujem o cestovanie už teraz, keď ľudia jazdili na adventné trhy, ktoré se stali veľmi obľúbené,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti RegioJet Alexandra Janoušek Kostřicová.

Štátny dopravca chce situáciu počas sviatkov monitorovať. V prípade potreby vie spoje operatívne posilniť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko