Na hlavný obsah

Špecializovaní prokurátori kritizujú vládu, o zrušení ÚŠP s nimi nehovorila. Vláda si za svojím rozhodnutím stojí

Daniel Lipšic kritizuje aj úpravu premlčacích lehôt.

Špecializovaní prokurátori kritizujú vládu, o zrušení ÚŠP s nimi nehovorila. Vláda si za svojím rozhodnutím stojí
Zľava minister spravodlivosti Boris Susko a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Foto: TASR/Jakub Kotian/koláž RTVS

Špecializovaní prokurátori kritizujú vládu, že s nimi nehovorila o zrušení špeciálnej prokuratúry. Podľa nich to môže ovplyvniť aj dĺžku trestných konaní. Zhodli sa na tom so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom. Vláda si za svojím rozhodnutím stojí.

Spis k vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej má 26-tisíc strán. Prípad aktuálne pred súdom dozorujú Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš zo špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Žalobcovia sa obávajú, čo bude s prípadmi po tom, ako zrušia Úrad špeciálnej prokuratúry. „Prípad Jána Kuciaka je symbolický a mňa mrzí, že pozostalí po obetiach chodia poctivo na súdy a musia zažívať takúto tortúru. Bohužiaľ, ten systém je taký,“ povedal prokurátor ÚŠP Matúš Harkabus.

Zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry sa v Správach RTVS venovali redaktori Ivana Ratkovská a Timotej Pisch:

Významné kauzy budú premlčané

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic kritizuje aj úpravu premlčacích lehôt trestných činov. „Táto zmena v kombinácii s výrazným znižovaním trestných sadzieb bude znamenať, že viaceré trestné veci a významné trestné veci v dozore prokurátorov ÚŠP budú premlčané,“ povedal Lipšic.

Priblížil, že ide napríklad o kauzu Gorila, v ktorej je obvinený Jaroslav Haščák či Mýtnik 3, v ktorej je obvinený Miroslav Výboh.

„Pán špeciálny prokurátor spomenul až dve kauzy. Tak my máme teraz kvôli dvom kauzám, keď máme byť zdržanliví pri zmene trestnej politiky štátu na európsky štandard, tak si myslím, že to je veľmi málo na to, aby sme kvôli tomuto to nerobili,“ reagoval minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

Vláda Roberta Fica (Smer-SD) plánuje presunúť prokurátorov spod ÚŠP pod generálnu, respektíve krajské prokuratúry.

„Čo sa týka tej diskusie, tak žiadna nebola. Pamätám si tie presuny spisov, ale v tomto prípade to budú nákladiaky až kamióny, ktoré by ich mali presúvať. To bude naozaj veľká kovbojka,“ povedala prokurátorka ÚŠP Lucia Bizoňová.

Opozícia stojí za prokurátormi ÚŠP

Opoziční politici sa zastali špecializovaných prokurátorov. „Jeden z tých dôvodov, prečo aj rušia tú špeciálnu prokuratúru, je, aby spomalili finalizáciu niektorých vecí,“ povedal poslanec Michal Truban (Progresívne Slovensko).

Vláda si za svojím rozhodnutím stojí. Špeciálna prokuratúra podľa Roberta Fica tri roky porušovala práva a slobody viacerých obvinených. „Ideme vo veľmi podobných intenciách, ako boli tieto návrhy pripravené a diskutované s laickou aj odbornou verejnosťou. Nijako sa neodlišujeme od ostatných krajín EÚ,“ dodal minister Susko.

Novelou Trestného zákona sa budú tento týždeň zaoberať poslanci parlamentu. Vláda chce špeciálnu prokuratúru zrušiť k 15. januáru budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko