Na hlavný obsah

Francúzsky pár predal vzácny artefakt za 150 eur. Netušil, že má niekoľkomiliónovú hodnotu

Milióny však neuvidí, prehral súdny spor.

Starší pár vo Francúzsku mal na povale vzácny artefakt. Nevediac skutočnú hodnotu africkej masky, predali ju mužovi za 129 libier (150 eur). Jej skutočná hodnota však predstavuje 3,6 milióna libier (4,2 milióna eur). Pôvodní majitelia sa kupca rozhodli žalovať, súdny spor však prehrali. O prípade informoval spravodajský portál BBC.

Pár zavolal muža na pomoc s vypratávaním povaly, pri ktorom artefakt, vzácnu masku Ngil, objavili. V žalobe uviedli, ich kupca pri hodnote masky uviedol do omylu. Sudca však s tvrdením nesúhlasil. Pár podľa neho nedokázal oceniť skutočnú hodnotu diela.

Aj samotný muž, díler tovarov z druhej ruky, odmietol, že by vedel o skutočnej hodnote masky. Po tom, ako masku nechal oceniť, páru ponúkol 300-tisíc eur. Podľa BBC však nie je jasné, či jeho ponuka stále platí.

Vzácnu Ngil masku vyrábali Fangovia v Gabone. Podobné masky mali nosiť členovia tajnej spoločnosti, ktorá sa zaoberala vyhľadávaním zločincov a ľudí podozrivých z čarodejníctva, tvrdia historici.

Maska sa pravdepodobne do Francúzska dostala okolo roku 1917, kedy ju mal za neznámych okolností získal vtedajší francúzsky koloniálny guvernér a starý otec žalobcu René-Victor Edward Maurice Fournier. Gabon bol totiž v tom čase francúzskou kolóniou.

„Gabon tiež požiadal o zastavenie predaja masky s odôvodnením, že mu právom patrí. Súd však zamietol aj tento argument,“ napísal portál BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet