Na hlavný obsah

Hamas nevydal zadržiavané ženy, uviedol Netanjahuov úrad

Izrael sa po konci prímeria vracia k bojom.

Hamas nevydal zadržiavané ženy, uviedol Netanjahuov úrad
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Izrael sa po konci prímeria vracia k bojom a mieni splniť vojnové ciele, ktoré si už skôr stanovil, teda likvidáciu palestínskeho hnutia Hamas v Pásme Gazy a oslobodenie tam držaných rukojemníkov.

Podľa denníka The Times of Israel (ToI) to v piatok (1. 12.) ráno uviedol úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Hamas podľa izraelskej vlády porušil týždeň platiace prímerie tým, že neprepustil všetky ženy držané ako rukojemníčky a vypálil rakety na Izrael.

Boje obnovili v piatok krátko po 6.00 h SEČ, médiá bezprostredne potom informovali o náletoch izraelských lietadiel a delostreleckých útokoch.

Po izraelskom nálete pri hraničnom priechode Rafáh na juhu Pásma Gazy v piatok zomrelo šesť Palestínčanov, uviedlo podľa agentúry AFP ministerstvo zdravotníctva ovládané Hamásom.

Server ToI píše o troch mŕtvych, početných explózií a hustom bielom dyme po celom Pásme Gazy. Izraelský útok tak zrejme teraz zasiahol tiež juh Pásma Gazy. Pred prímerím sa boje obmedzovali najmä na sever oblasti pod správou Hamasu. Izraelská strana vtedy obyvateľov severu oblasti nabádala práve k presunu smerom na juh. Útoky hlási aj obec Abassan neďaleko mesta Chán Júnis, píšu ToI.

Sirény znejú tiež v izraelských kibucoch alebo v meste Sderot na juhu Izraela, blízko Pásma Gazy, uviedol denník Haarec.

Úrad premiéra vo vyhlásení uvádza, že Hamas „porušil rámec (prímerie), nesplnil svoj záväzok prepustiť všetky zadržiavané ženy a vypálil na Izrael rakety. Uprostred návratu k bojom zdôrazňujeme, že izraelská vláda je odhodlaná dosiahnuť svoje vojnové ciele – návrat našich rukojemníkov, likvidácia Hamasu a zabezpečenie toho, že Gaza už nikdy nebude pre ľudí Izraela hrozbou“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet