Na hlavný obsah

Hromadná zrážka na ceste na Martinky poukázala na potrebu reťazí. Zimné pneumatiky ich nenahradia

Poisťovňa tiež nemusí uznať škodovú udalosť.

Hromadná zrážka na ceste na Martinky poukázala na potrebu reťazí. Zimné pneumatiky ich nenahradia
Ilustračná snimka. Foto: RTVS

Nutnosť používať protišmykové reťaze pri ceste na Martinské hole pripomína motoristom dopravné značenie na viacerých miestach. Ignorovať ho sa nevypláca. Uplynulý víkend nezvládli zasneženú a zľadovatenú vozovku viacerí vodiči.

Na použitie reťazí upozorňujú pred cestou na Martinky nielen značky, ale aj pracovníci strediska, ktorí dohliadajú na jednosmerné využívanie trasy. Mnohí vodiči aj v lepších poveternostných podmienkach, aké boli v sobotu (23. 12.), nasadenie reťazí nepodcenili.

„Lepšie mať, ako nemať a potrebovať. Čiže podľa mňa sa zídu. Troška sa šmýka, aj keď cesta je už lepšia, ako sme videli,“ hovorí vodič z Nových Zámkov Richard.

Povinnosti používať reťaze na cesta na Martinské hole sa v Správach RTVS venoval redaktor Vlado Záborský:

Cestu na Martinské hole upravujú najmä pred a po skončení prevádzky vlekov. Služba na vjazde vodičov upozorňuje, kde by už mali použiť reťaze. Dokonca ich vie poskytnúť tým, ktorí ich nemajú.

„Problém nám posledné roky robia vodiči štvorkoliek, ktorí sa tvária, že reťaze nepotrebujú,“ priblížil vedúci lyžiarskeho strediska Martinské Hole Pavol Huntata.

Jazda bez reťazí sa môže vypomstiť

„Môžu argumentovať určite vodiči, že majú štvorkolku. Môžu argumentovať aj výbornými pneumatikami, ale tie reťaze stále pomôžu omnoho viac ako zimné pneumatiky. Pretože ak je raz cesta zľadovatená, pneumatika nemá prakticky žiadnu adhéziu,“ vysvetľuje redaktor Pozor, zákruta! Roman Nadányi.

Jazda bez reťazí sa môže vypomstiť najmä pri ceste dolu a vodičom štvorkoliek. V sobotu sa pri hromadnej zrážke našťastie nikto nezranil a polícia riešila štyri škodové udalosti. Poisťovňa v takomto prípade skúma aj to, či k nehode prispelo zanedbanie povinností vodiča.

„Následne môže náhradu škody, ktorú za neho poškodenému z povinného zmluvného poistenia vyplatí, od vinníka regresovať, teda požadovať jej zaplatenie,“ priblížila hovorkyňa Slovenskej asociácie poisťovní Eva Jacková.

V prípade hromadnej nehody, ktorá sa stala v sobotu, bude zrejme náročnejšie určiť mieru zavinenia jednotlivých účastníkov. Pár minút ušetrených pri nasadzovaní reťazí sa však vinníkom určite predraží.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny