Na hlavný obsah

Ikonický nápis Hollywood slávi 100 rokov. Pôvodne ho chceli odstrániť, nie vždy slúžil ako atrakcia

Išlo o reklamu na obytnú štvrť.

Ikonický nápis Hollywood slávi 100 rokov. Pôvodne ho chceli odstrániť, nie vždy slúžil ako atrakcia
Nápis Hollywood slúžil ako reklama na novovznikajúcu obytnú štvrť. Foto: RTVS

Jeden zo symbolov amerického filmového priemyslu oslavuje sto rokov. Svetoznámy nápis Hollywood prešiel mnohými zmenami či opravami, a v roku 1949 ho takmer odstránili. Dnes si obyvatelia Los Angels nevedia bez neho predstaviť panorámu mesta.

Nápis Hollywood vznikol ako reklama na výstavbu domov v rovnomennej štvrti Hollywoodland. Pôvodne mal na mieste stáť len 1,5 roka. Narastajúci význam mesta Los Angeles ako centra americkej produkcie filmov však spôsobil, že nápis ostal na mieste až dodnes.

„Ľudia prichádzajú do Los Angeles, aby objavili samých seba. A myslím si, že práve to poháňa komunitu vpred. Myslím si, že ak sa pozriete na nápis Hollywood, na niečo, čo bolo pôvodne zamýšľané ako dočasný znak pre obytnú komunitu, sa rozrástlo a stalo sa jednou z najobľúbenejších svetových ikon,“ povedal šéf rady pre cestovný ruch v Los Angeles Adam Burke.

Hollywoodskemu nápisu sa v reportáži v Ranných správach RTVS venoval redaktor Boris Novotňák:

Málokto z obyvateľov mesta si spomína, že nápis kedysi osvetľovali za pomoci malých žiaroviek. Tie sa nachádzali na okraji každého písmena, no zmizli počas jeho opravy. Dnes si návštevníci môžu pozrieť len ukážku toho ako toto osvetlenie vyzeralo. Pri príležitosti storočnice dostal Hollywood aj nový náter.

„Je to naša najväčšia hviezda, a teraz je rozhodne pripravená aj na zábery z blízka. Nápis do dnes láka do mesta Los Angels veľké množstvo turistov. Mnohí sem ale chodia aj preto že je to mesto nekonečných možností,“ dodal Burke.

Turisti ktorí prúdia do mesta nielen za nápisom Hollywood zarobia miestnym podnikateľom takmer 34 miliárd dolárov ročne. V budúcnosti chce preto správca pamiatky postaviť aj turistické centrum zamerané na jeho históriu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet