Na hlavný obsah

Londýn rozžiarili milióny svetiel: Vianočná atmosféra vládne aj v najznámejších kútoch metropoly

Tento rok je osvetlenie ekologickejšie.

Londýn rozžiarili milióny svetiel: Vianočná atmosféra vládne aj v najznámejších kútoch metropoly
Svietiacich anjelov Londýn nazval Spirits of Christmas, teda duchovia Vianoc. Foto: RTVS

Každý rok sa v predvianočnom období Londýn rozžiaria milióny svetiel. Známa nákupná Oxford Street, divadelný Covent Garden, či preslávená štvrť Soho. Osvetlenie je pritom rok čo rok šetrnejšie k životnému prostrediu.

Jednu z najznámejších ulíc Londýna, Regent Street po prvý raz vyzdobili pred Vianocami v roku 1954. Mesto chcelo osvetlením spájať ľudí a osloviť všetky náboženstvá. Svietiacich anjelov preto nazvalo Spirits of Christmas, teda duchovia Vianoc.

Len neďaleko je známa Oxford Street, ktorú tradične zdobí 300 tisíc rozsvietených hviezd. Ľudia na ne môžu tento rok prispieť a podporiť charitu, ktorá pomáha deťom v nemocniciach.
„V Londýne sme na návšteve a fotíme snáď všetko. Je to pre naše vnúčatá, pretože sú unesené zo svetielok,“ povedal jeden z návštevníkov Londýna

Reportáž z Londýna pripravil pre Ranné správy RTVS redaktor Viliam Ovsepian:

Johnom Lenonnom preslávená štvrť Soho mení osvetlenie každý rok. Po úspešnej inštalácii s tématikou Bohemian Rhapsody od skupiny Queen a morského sveta, organizátori pre návštevníkov pripravili prechádzku vesmírom.

Kráľovskú botanickú záhradu – Kew Gardens, ktorá patrí do svetového dedičstva UNESCO, osvetlili viac ako milión žiarovkami a nechýba ani spievajúca fontána.

Známy Covent Garden, kde sa nachádza aj kráľovská opera, tento rok pripravil 40 vianočných zvonov, sane a viac ako 140 tisíc svetiel. Nemôže chýbať ani najväčší a najviac fotografovaný, takmer 20 metrový vianočný stromček.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet