Na hlavný obsah

Izrael má pripravený plán na zaplavenie tunelov pod Pásmom Gazy

Armáda zatiaľ nerozhodla, kedy k tomuto plánu pristúpi.

Izrael má pripravený plán na zaplavenie tunelov pod Pásmom Gazy
Ilustračná snímka - replika tunelov v Gaze. Foto: ČTK/AP/Oded Balilty

Izraelská armáda má pripravený plán na zaplavenie tunelov pod Pásmom Gazy morskou vodou s cieľom vyhnať z nich ozbrojencov palestínskeho hnutia Hamas, informoval v pondelok (4. 12.) denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na nemenovaných amerických činiteľov.

Podľa nich armáda zatiaľ nerozhodla, kedy k tomuto plánu pristúpi. V tuneloch môžu byť aj ďalšie stovky rukojemníkov, ktorých Hamas stále drží od 7. októbra.

Podľa WSJ izraelská armáda inštalovala minulý mesiac päť veľkých vodných čerpadiel pri tábore Šatí blízko mesta Gaza na severe Pásma Gazy. Tieto čerpadlá môžu napumpovať do tunelov tisíce metrov kubických vody za hodinu a tunely v priebehu niekoľkých týždňov zaplaviť. Systém tunelov Hamasu pod Pásmom Gazy meria asi päťsto kilometrov, napísal už skôr server BBC.

Izraelská armáda odmietla informáciu komentovať. Podľa WSJ uviedla, že vykonáva operácie rôznymi vojenskými a technologickými nástrojmi, aby zničila „teroristické kapacity Hamasu“:

V americkej vláde nepanuje zhoda

Zdroje WSJ uviedli, že v americkej vláde nepanuje ohľadom tohto plánu zhoda. Niektorí majú obavy, že morská voda v tuneloch, kde Hamas skladuje aj zbrane a výbušniny, by mohla kontaminovať podzemnú vodu a poľnohospodársku pôdu v Pásme Gazy a poškodiť statiku budov, ktoré ešte stoja a nespadli pri izraelskom bombardovaní.

„Nevieme ani, ako by bol takýto plán úspešný, pretože detaily ohľadom rozmiestnenia tunelov nepozná nikto,“ povedal zdroj americkému denníku.

Izraelská armáda v nedeľu (3. 12.) oznámila, že od začiatku svojej pozemnej operácie v Pásme Gazy koncom októbra objavila vyše 800 tunelových šácht, z ktorých asi 500 zničila. Okrem šachiet armáda zničila aj niekoľko stoviek tunelov.

„Šachty sa nachádzali v civilných oblastiach a mnoho z nich bolo v blízkosti alebo vo vnútri škôl, škôlok či mešít,“ uviedla armáda, ktorá v niektorých tuneloch našla zbrane.

Tunely v minulosti využíval Hamas tiež na pašovanie zbraní a výbušnín do Pásma Gazy zo susedného Egypta. Ten v roku 2015 podľa WSJ zaplavil morskou vodou tunely blízko prechodu Rafáh využívané pašerákmi, za čo zožal kritiku od poľnohospodárov, ktorým zničil úrodu.

Túto vojnu začalo hnutie Hamas bezprecedentným útokom na juh Izraela, pri ktorom zavraždilo viac ako 1 200 ľudí, väčšinou civilistov. Ďalších viac ako 240 osôb unieslo do Pásma Gazy. Počas doposiaľ jediného prímeria, ktoré sa skončilo po týždni minulý piatok (3. 12.), prepustil Hamas viac ako 110 ľudí výmenou za asi 240 palestínskych väzňov.

Izrael v reakcii na útok palestínskeho hnutia začal rozsiahle bombardovanie Pásma Gazy a koncom októbra aj pozemnú operáciu. Podľa palestínskych údajov pri tom zomrelo takmer 16-tisíc ľudí, z toho dve tretiny boli ženy a deti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet