Na hlavný obsah

Izrael a Palestína sa na pôde OSN navzájom obvinili z genocídy. Vyzývajú na medzinárodnú reakciu

Počas konfliktu zahynulo tisíce civilistov.

Izrael a Palestína sa na pôde OSN navzájom obvinili z genocídy. Vyzývajú na medzinárodnú reakciu
Palestínčanka nesie svoje dieťa po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy. Foto: TASR/AP

Izrael a Palestínčania sa v pondelok (4. 12.) na pôde Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) navzájom obvinili z páchania „genocídy“ v súvislosti s vojnou v Pásme Gazy. Obe strany zároveň vyzvali na medzinárodnú reakciu. Informovala o tom agentúra AFP.

Vojna Izraela proti radikálnemu hnutiu Hamas sa opakovane spomínala na podujatí v Ženeve pri príležitosti blížiaceho sa 75. výročia prijatia Dohovoru o zabránení a trestaní zločinu genocídy (9. decembra 1948).

„Útoky Hamasu zo 7. októbra boli motivované genocídnou ideológiou,“ povedala účastníkom podujatia právna poradkyňa izraelskej diplomatickej misie v Ženeve Yeela Cytrinová.

Palestínska delegátka Dima Asfourová trvala na tom, že „katastrofa spôsobená človekom“ v dôsledku masívneho izraelského bombardovania a pozemnej ofenzívy predstavuje „učebnicový prípad genocídy“.

Počas bezprecedentného útoku palestínskych militantov na juh Izraela zo 7. októbra zahynulo približne 1 200 ľudí – väčšinou civilistov. Ozbrojenci tiež zajali ďalších zhruba 240 ľudí, ktorých následne zavliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov.

V pozemnej a vzdušnej ofenzíve, ktorú Izrael po tomto útoku spustil, zahynulo v Pásme Gazy už vyše 15 500 ľudí, väčšinou civilistov. Vyplýva z údajov palestínskeho ministerstva zdravotníctva, ovládaného Hamasom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet