Na hlavný obsah

Izrael postupuje neprekonateľne morálne, vyhlásil Netanjahu. Slová o genocíde odmieta. Pásmo Gazy hlási takmer 22-tisíc mŕtvych

Izrael sa chystá pokračovať "vo svojej obrannej vojne".

Izrael postupuje neprekonateľne morálne, vyhlásil Netanjahu. Slová o genocíde odmieta. Pásmo Gazy hlási takmer 22-tisíc mŕtvych
Oheň a dym stúpajú po izraelskom nálete v meste Gaza. Foto: TASR/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu povedal, že Izrael vo vojne v Pásme Gazy postupuje neprekonateľne morálne. Zároveň odmietol tvrdenia Juhoafrickej republiky (JAR), podľa ktorých sa jeho krajina na palestínskom území dopúšťa činov genocídy. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Budeme pokračovať vo svojej obrannej vojne, ktorej spravodlivosť a mravnosť nemá obdobu,“ povedal premiér na zasadnutí vlády v Tel Avive.

Juhoafrická republika v piatok požiadala Medzinárodný súdny dvor (ICJ/MSD), aby začal konanie voči Izraelu pre údajné genocídne činy voči Palestínčanom v Pásme Gazy. Netanjahu však v reakcii uviedol, že genocídu neprišiel páchať Izrael. Izraelské obranné sily (IDF) podľa jeho slov konajú tak mravne, ako je len možné.

Izrael spustil vojenské ťaženie proti militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy po tom, ako títo militanti 7. októbra zaútočili na izraelské územia.

Tieto útoky si vyžiadali približne 1140 obetí, prevažne civilistov, píše AFP s odvolaním sa na údaje Izraela. Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy uvádza, že počas izraelskej ofenzívy v tejto enkláve prišlo o život viac než 21 800 osôb.

Izrael dlhodobo odmieta, že by pri svojej ofenzíve proti palestínskym militantom používal neprimeranú silu a zdôrazňuje, že ide len o súčasť legitímnej obrany izraelského územia a obyvateľstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet