Na hlavný obsah

Izrael rozšíril pozemnú operáciu aj na juh Pásma Gazy, potvrdila armáda

Tam sa nachádzajú takmer všetci obyvatelia tohto územia.

Izrael rozšíril pozemnú operáciu aj na juh Pásma Gazy, potvrdila armáda
Vojaci strážia vchod do tunela Hamasu v pásme Gazy. Foto: The Times of Israel

Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi v nedeľu (3. 12.) potvrdil, že izraelské sily rozširujú pozemnú operáciu aj na juh Pásma Gazy, píše spravodajský web The Times of Israel (ToI). Pozemné operácie na severe tohto územia medzitým podľa Haleviho pokračujú.

„Včera (v sobotu) a dnes sme zabili veliteľa práporov Hamasu, veliteľa rot a mnohých operatívcov. A včera ráno sme začali rovnaký postup na juhu Pásma Gazy,“ povedal Halevi vojakom v južnom Izraeli.

Dodal, že operácie na juhu Pásma Gazy nebudú o nič menej intenzívne ako na severe a že neprinesú menšie výsledky. „Velitelia Hamasu budú čeliť Izraelským obranným silám všade,“ vyhlásil Halevi a dodal, že armáda „prehlbuje svoje úspechy“ na severe Pásma Gazy.

Na neoverených záberoch, ktoré v uplynulých dňoch kolovali na sociálnych sieťach, sú vidieť izraelské tanky v južnej časti Pásma Gazy, severne od Chán Júnisu. Hamas tiež tvrdí, že sa v oblasti stretol s izraelskými vojakmi.

Zhruba dva milióny ľudí, teda takmer všetci obyvatelia Pásma Gazy, sa teraz nachádzajú na juhu tohto územia, napísala agentúra AP. Na sever ani do susedného Egypta nemôžu, takže ich pohyb je obmedzený na oblasť s rozlohou 220 kilometrov štvorcových.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet