Na hlavný obsah

Izraelský veliteľ: Vojaci sú v srdci najväčšieho mesta na juhu Pásma Gazy

Povedal to Jaron Finkelman.

Izraelský veliteľ: Vojaci sú v srdci najväčšieho mesta na juhu Pásma Gazy
Ilustračná snímka - izraelskí vojaci. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda je v srdci Chán Júnisu, najväčšieho mesta na juhu Pásma Gazy. Povedal to šéf veliteľstva Juh izraelskej armády Jaron Finkelman. Vojaci podľa neho zvádzajú najťažšie boje od začiatku pozemnej ofenzívy v Pásme pred viac ako mesiacom.

Do Chán Júnisu v uplynulých týždňoch prešli státisíce civilistov zo severu Pásma Gazy. Tam izraelská armáda sústredila svoju aktivitu v predchádzajúcich fázach pozemnej operácie.

Izrael si vytýčil ako cieľ likvidáciu militantného hnutia Hamas, ktoré toto palestínske územie ovláda, a jeho vojenskej infraštruktúry využívanej na útoky proti izraelskému územiu. Boje pokračujú aj na severe Gazy.

„Ide o najintenzívnejší deň od začiatku pozemnej ofenzívy pokiaľ ide o počet zabitých teroristov, počet ozbrojených stretov aj paľbu zo zeme i zo vzduchu,“ povedal Finkelman.

Agentúra DPA uviedla, že kritika postupu izraelskej armády sa zvyšuje vzhľadom na stupňujúce sa utrpenie civilného obyvateľstva v Pásme Gazy. Humanitárne organizácie hovoria o neznesiteľných podmienkach, v ktorých sú ľudia nútení žiť.

Izraelská armáda obviňuje Hamas, že vedie útoky na ciele v Izraeli z obývaných oblastí a nemocníc a že využíva civilistov ako ľudské štíty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet