Na hlavný obsah

Juniorské MS otvoríme duelom s Českom. Dvorský v ňom bude mať motiváciu navyše (rozhovor)

Prospekt St. Louis smeruje na svoj tretí juniorský šampionát.

Juniorské MS otvoríme duelom s Českom. Dvorský v ňom bude mať motiváciu navyše (rozhovor)
Na snímke slovenský hokejista Dalibor Dvorský počas rozhovoru. Foto: RTVS

Desiaty muž tohtoročného vstupného draftu do NHL Dalibor Dvorský sa po prestupe zo Švédska do kanadskej juniorskej OHL rozstrieľal.

V dvadsiatich zápasoch za Sudbury Wolves nazbieral slušných 34 bodov a na juniorský šampionát pocestuje ako jeden z lídrov útočných radov.

„Som si vedomý, že odo mňa bude mať verejnosť veľké očakávania. Na MS chceme dosiahnuť čo najlepší výsledok a ísť čo najvyššie, ale čo sa týka vyjadrení o medaile, tak som opatrný,“ vraví v rozhovore pre RTVS 18-ročný center, ktorý sa vo Zvolene chystá už na svoje tretie majstrovstvá sveta do 20 rokov.

V pondelok ráno (11. 12.) sme vás na kempe ešte nevideli, kedy ste sa pridali  k tímu?

V nedeľu (10. 12.)  som ešte odohral zápas za juniorku, následne som hneď letel a v pondelok večer som sa pripojil k mužstvu.

Kemp sa koná vo Zvolene, vo vašom rodnom meste. Tešili ste sa o niečo viac?

Jasné, dosť som sa tešili, pretože mám aspoň blízko domov.

Ako sa cítite na ľade?

Na ľade sa cítim dosť dobre. Stále ma trocha trápi jet lag, ale nevyhováram sa.  

Aká partia sa stretla v šatni?

Partia je výborná. S chalanmi, s ktorými sme sa tu stretli, sa poznáme veľmi dlho už od malička. Na každú reprezentačnú akciu sa vždy teším, pretože sme skvelý kolektív.

Útok je veľmi silný, do konečnej nominácie na šampionát sa však nedostanú všetci. Je medzi vami cítiť rivalitu?

Ja osobne to nejako nevnímam, som rád, že som opäť medzi chalanmi. Ak mám povedať pravdu, tak možno je medzi nami nejaká zdravá konkurencia, ako je všade, ale určite to nie je nič extra.

Prichádzate ako jeden z lídrov. Ste si vedomý, že verejnosť má od vás veľké očakávania?

Som si toho vedomý. Tak ako vždy sa budem snažiť hrať najlepšie ako viem a pomôcť tímu vyhrať.  

Všade sa skloňuje, že pre ročník 2004 sú to posledné MSJ a zároveň ich posledná šanca na úspech. Nebude to aj vám mladším zväzovať ruky?

Jasné, že to aj my ostatní mladší vnímame. Určite nám to však nebude zväzovať ruky, pretože vieme, čoho sme schopní, čo nám ukázal minulý rok. Vieme, čo čakať a tešíme sa, kedy už šampionát začne.

Ak sa budeme rozprávať o tri týždne, s akým výsledkom bude vládnuť spokojnosť?

Nechcem odpovedať konkrétne, s akým výsledkom bude a nebude spokojnosť. Chceme dosiahnuť čo najlepší výsledok a ísť čo najvyššie. Vieme, že máme dobrý tím, že od nás budú veľké očakávania, takže sa budeme snažiť potešiť fanúšikov.

Čo sa týka vyjadrení ohľadne medaile, tak som opatrný. Určite máme cieľ, že chceme ísť na medailu, takéto nastavenie máme v tíme stále. Urobíme pre to všetko, ale treba ísť od zápasu k zápasu.

Na snímke slovenský útočník Dalibor Dvorský. Foto: TASR – Ján Krošlák

Šampionát sa po troch zámorských MS vracia do Európy. Je to pre vás hráčov dobrá zmena?

Som rád, pretože naši fanúšikovia budú môcť zápasy pozerať v normálnom čase. Taktiež to majú do Švédska bližšie, a tak ich možno bude viac povzbudzovať aj priamo na štadióne. Verím, že prídu.

Zápasy sa väčšinou hrávajú v popoludňajších alebo večerných hodinách. Na severe Európy sú však všetky duely Slovákov naplánované na 12.00 hod. Čo na to hovoríte?

Musíme byť profesionáli a prispôsobiť sa. Či už hráme o dvanástej alebo o siedmej, do zápasov musíme ísť naplno – nemôžeme mať žiadne výhovorky, sú to majstrovstvá sveta. Do každého zápasu ideme naplno, nech už hráme kedykoľvek.

Príde vás rodina podporiť aj do Švédska?

Už sa to plánuje, takže možno prídu.

Majstrovstvá sveta dvadsiatok sú vždy na prelome rokov, a tak prichádzate aj o vianočné sviatky. Ako to vnímate?

Posledné dvoje sviatky som nebol doma, lebo som bol na MS, ale som rád, že som v tíme. Je to taká dobrá obeta. Každému z nás určite chýba domov, ale na druhej strane, sme radi, že môžeme hrať na šampionáte a urobíme si takú vlastnú hokejovú rodinu.

Proti Česku bude mať špeciálnu motiváciu

Sezónu ste začali v švédskej najvyššej súťaži v tíme IK Oskarshamn, môžete sa ešte pár vetami vrátiť k prestupu do Sudbury Wolves?

Vo Švédsku som nedostával až taký veľký ice-time. V štádiu, v ktorom sa teraz nachádzam, potrebujem najmä veľa hrávať, byť na ľade v dôležitých situáciách a mať puk na hokejke. To sú hlavné dôvody, prečo došlo k odchodu do Kanady.

V predchádzajúcich dvoch rokoch ste už hrávali mužský hokej. Nebol to po tejto stránke krok späť?

Vôbec to takto nevnímam. Veľa hráčov urobilo rovnaké rozhodnutie a potom šli z OHL rovno do NHL. Aspoň si zvyknem na menšie klzisko a severoamerický štýl hokeja.

Ako ste zvládli aklimatizáciu na nové prostredie?

Veľmi rýchlo som si zvykol na menšie klzisko a taktiež ma aj spoluhráči rýchlo prijali medzi seba, takže aklimatizácia prebehla úplne super.

Aké sú najväčšie rozdiely medzi juniorkou a mužskými súťažami, v ktorých ste pôsobili vo Švédsku?

Muži sú určite silnejší ako juniori a možno trocha ťažie sa dostáva pred bránku. Na druhú stanu, kanadský hokej je viac hore-dole a trocha rýchlejší vďaka menšiemu ihrisku.

V tíme máte aj českého spoluhráča brankára Jakuba Vondraša, pomohla vám aj jeho prítomnosť pri aklimatizácii?

Je super, že v tíme máme aj „Vondryho“, pretože sa mám vždy s kým porozprávať po česky. Na začiatku mi pomohol aj Jakub Chromiak, ktorý tam bol, keď som prišiel. Potom ho však po dvoch týždňoch vytrejdovali. Chromiak a Vondraš mi obaja veľmi pomohli a zoznámili ma s chalanmi. Som im veľmi vďačný.

Vondraš figuruje v českej nominácii na šampionát, rozprávali ste sa spolu aj o MS?

Samozrejme, bývame spolu, takže sme sa o šampionáte rozprávali veľmi často. Robili sme si aj srandu, že budeme hrať proti sebe. Dúfam, že bude v zápase proti Česku v bránke.

Takže hneď v prvom zápase máte ešte o niečo väčšiu motiváciu?

Jasné. Ten, kto vyhrá, si bude doberať toho druhého počas celého roka, takže je to veľmi dôležitý zápas.

Spokojnosť vládne aj v St. Louis

Hneď v prvom dueli si Slováci zmerajú sily práve s Čechmi. Ako vy, mladšia generácia, vnímate tieto súboje?  

V stretnutiach s Českom je vždy cítiť dávku rivality. Vždy proti ním hrám rád, pretože majú veľmi kvalitné mužstvo. Sú to výborné a napäté duely. Určite vnímame, že je to derby a chceme ho vyhrať, rovnako ako aj všetky ostatné zápasy.

Ste v kontakte s vedením St. Louis, čo hovoria na vaše doterajšie počínanie?

Každý jeden tím a aj St Louis má development tím ľudí, s ktorými som v kontakte. Bavíme sa spolu často o zápasoch, po každých dvoch – troch si volávame a dávajú mi spätnú väzbu. Všetko je zatiaľ v pohode, teraz sa určite budeme rozprávať o majstrovstvách.

Čo sa týka prestupu do juniorky, tak im tiež išlo o to, aby som veľa hrával. Keďže teraz dostávam vysoký ice-time, sú spokojní.

Rovnako ako vy, zo Zvolena pochádza aj útočník Martin Pospíšil, ktorý sa konečne dočkal šance v NHL. Jeho príbeh môže byť skvelou motiváciou, súhlasíte?

Určite je to pre nás mladých veľká motivácia. Som veľmi šťastný a prajem mu to, pretože mal veľa zranení a ozaj je skvelý hokejista. Zaslúži si byť tam, kde je a dúfam, že tam ostane ešte veľmi dlho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport