Na hlavný obsah

Verejnoprávne médiá sa majú zmeniť zo straníckych naspäť na nestranné: Hlasovala o tom nová poľská vláda

Koalícia obviňuje stranu PiS z politizácie štátnych médií.

Verejnoprávne médiá sa majú zmeniť zo straníckych naspäť na nestranné: Hlasovala o tom nová poľská vláda
Na ilustračnej snímke členovia poľského parlamentu. Foto: TASR/AP

Dolná komora poľského parlamentu v noci na stredu (20. 12.) prijala návrh uznesenia o „obnovení právneho poriadku, nestrannosti a integrity verejnoprávnych médií a Poľskej tlačovej agentúry“ (PAP).

Bývalé poľské opozičné strany, ktoré minulý týždeň vytvorili koaličnú vládu, už roky obviňujú bývalú vládnucu stranu Právo a spravodlivosť (PiS) z politizácie štátnych médií. Tvrdia, že PiS zmenila verejnoprávne médiá a PAP na „výlučne stranícke médiá, ktoré mimoriadne jednoznačným spôsobom plnili propagandistické úlohy pre vládu a širší mocenský tábor“.

Z 344 poslancov Sejmu, ktorí sa zúčastnili na hlasovaní, podporilo uznesenie 244, 84 bolo proti a 16 sa zdržalo hlasovania.

Na hlasovaní sa nezúčastnilo až 109 poslancov PiS vrátane ich lídra Jaroslawa Kaczyňského, informovala agentúra PAP.

Návrh uznesenia predložili v Sejme v utorok (19. 12.) poslanci spoluvládnucej Občianskej koalície (KO), Poľskej ľudovej strany (PSL) a skupiny Poľsko 2050. Uviedli, že jeho cieľom je obnoviť právny poriadok a nestrannosť verejnoprávnych rozhlasových a televíznych staníc a agentúry PAP.

Kritika verejnoprávnych médií

Sejm v uznesení konštatuje, že súčasný stav je neprijateľný pre väčšinu spoločnosti, ktorú občania vyjadrili vo voľbách 15. októbra 2023″.

Navrhovatelia uznesenia upozorňujú, že napriek víťazstvu opozície v nedávnych parlamentných voľbách a napriek novej koaličnej vláde „verejnoprávny rozhlas a televízia a PAP naďalej vedú neúnavnú kampaň v prospech predchádzajúceho politického tábora. Verejnosti pritom sprostredkúvajú úplne sfalšovaný obraz reality, zbavený akejkoľvek objektivity, spoľahlivosti a čestnosti“.

V reakcii na návrh uznesenia prezident Andrzej Duda napísal list predsedovi Sejmu Szymonovi Holowniovi, v ktorom upozornil, že „treba vziať do úvahy, že spoločenské hodnotenie činnosti verejnoprávnych médií je rôzne“.

„Bez toho, aby sme spochybňovali právo parlamentnej väčšiny zavádzať zmeny v právnom systéme, je potrebné zdôrazniť, že politický cieľ nesmie byť zámienkou na porušovanie alebo obchádzanie ústavných a zákonných predpisov,“ upozornil Duda.

„Všetky orgány verejnej moci sú povinné konať na základe a v medziach zákona,“ dodal. Správna rada PAP zaslala výzvu Sejmu, kancelárii prezidenta, ministerstvu kultúry a Národnej rade pre médiá – kontrolnému orgánu zriadenému za predchádzajúcej vlády. Žiada v nej zastaviť údajné porušovanie práv tlačovej agentúry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet