Na hlavný obsah

November bol šiestym mesiacom v rade, ktorý prekonal teplotný rekord. Najteplejší bude aj celý rok 2023

Priemerná novembrová teplota pri zemskom povrchu bola 14,22 stupňa Celzia.

November bol šiestym mesiacom v rade, ktorý prekonal teplotný rekord. Najteplejší bude aj celý rok 2023
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Tohtoročný november bol šiestym mesiacom v rade, ktorý prekonal teplotný rekord a historicky najteplejší bude aj celý tento rok. Uviedla to v stredu (6. 12.) meteorologická služba Európskej únie Copernicus.

Jedenásty mesiac roka podľa jej údajov prekonal doteraz najteplejší november roku 2020 o 0,32 stupňa Celzia. Obdobie od januára do novembra potom bolo oproti doteraz teplotne rekordnému roku 2016 teplejšie o 0,13 stupňa Celzia.

Priemerná novembrová teplota pri zemskom povrchu bola 14,22 stupňa Celzia, čo je o 0,85 stupňa viac, ako predstavuje priemer posledných troch desaťročí 1991 až 2020. Podľa meteorológov z únijnej služby je už veľmi nepravdepodobné, že by v decembri klesli teploty natoľko, aby sa tento rok nestal najteplejším rokom.

„Posledný polrok bol naozaj šokujúci. Vedcom už dochádzajú prídavné mená, ktorými by to opísali, „uviedla zástupkyňa šéfa služby pre klimatickú zmenu Samantha Burgessová.

V porovnaní s predindustriálnou dobou, ktorú klimatológovia používajú na dokreslenie globálneho otepľovania, bol tohtoročný november teplejší o 1,75 stupňa ako jedenásty mesiac v rokoch 1850 až 1900. Obdobie od januára do novembra potom prekonalo rovnaký úsek roka zo spomínanej éry o 1,46 stupňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet