Na hlavný obsah

Obnova cesty pri Trenčíne sa predĺži aj predraží. V okolitých obciach sa tvoria kolóny, ohrození sú aj chodci

Môže za to zlý stav mostov.

Obnova cesty pri Trenčíne sa predĺži aj predraží. V okolitých obciach sa tvoria kolóny, ohrození sú aj chodci
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Obnova panelovej cesty pri Trenčíne sa predĺži. Môže za to zlý stav mostov. Stavba bude drahšia – o koľko zatiaľ nie je známe. V okolitých obciach musia znášať kolóny, cesty sú preťažené, ohrození sú aj chodci.

Obyvateľom obcí pri Trenčíne strpčuje život nárast áut. Situáciu v Trenčianskej Turnej sťažilo aj odstránenie spomaľovacích prahov.

„Prišla zimná údržba, museli ich odstrániť, okruh F1 Trenčianska Turná je opäť otvorený. Cez tie spomaľovače možno 70 percent zabrzdilo,“ hovorí starosta obce Trenčianska Turná Peter Mikula.

Obnove panelovej cesty pri Trenčíne sa v Správach RTVS venovala redaktorka Dominika Kusá:

Obnova takmer osemkilometrového úseku sa začala v máji minulého roka a hotová mala byť v závere tohto mesiaca. Situáciu však skomplikoval havarijný stav mosta.

„Výstavba bude trvať dlhšie ako možno do konca roku 2024, už aj druhý most cez derivačný kanál sa musí dať dole,“ priblížil predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.

„Obidva mostné objekty sú nútené odstrániť alebo zbúrať, mostovka musí ísť dole, až po piliere, ostávajú mostné opery. Následne musí byť zhotovená nová mostná konštrukcia,“ opísal riaditeľ Investičnej výstavby a správy ciest SSC Žilina Ivan Brečka.

Podľa starostov je situácia neúnosná

Podľa starostov je situácia neúnosná. Od investora chceli vedieť najmä termín ukončenia výstavby. Počas kontrolného dňa sa oň zaujímal aj štátny tajomník rezortu dopravy. „Dodiskutovať problematiku so starostami obcí, potom trvať a tlačiť SSC do takého výkonu, aby stavba bola dokončená čo najskôr,“ skonštatoval štátny tajomník Ministerstva dopravy SR Igor Choma (SMER-SD).

„Pri tom najlepšom variante, keď bude priaznivé počasie, administratíva, legislatíva, tak je reálna možnosť ukončenia v decembri 2024,“ vyhlásil Brečka.

Vláda na výjazdovom rokovaní prijala uznesenie o možnom rozšírení mostov, na ktorých pribudnú cyklochodníky. V úzadí nateraz zostala obec Drietoma, ktorá na obnovu panelovej cesty ešte len čaká.

„Predsa len Drietoma je vstupná brána na Slovensko, tá by mala byť určitou vizitkou,“ upozorňuje starosta obce Drietoma Jaroslav Mego (SMER-SD).

Obec bude tlačiť na kompetentné orgány, aby cestu dobudovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny