Na hlavný obsah

Otvorili nový most medzi Maďarskom a Slovenskom. Môže priniesť viac pracovných príležitostí a rozvoj regiónu

Nový most cez Ipeľ je dlhý 40 metrov.

Otvorili nový most medzi Maďarskom a Slovenskom. Môže priniesť viac pracovných príležitostí a rozvoj regiónu
Na snímke nový cezhraničný most v obci Vrbovka. Foto: TASR/Ján Krošlák

V obci Vrbovka (okres Veľký Krtíš) otvorili ďalší most medzi Maďarskom a Slovenskom. S južnými susedmi nás spája ponad rieku Ipeľ. Bratislava aj Budapešť chcú vo výstavbe ipeľských mostov pokračovať.

Nový most cez Ipeľ je dlhý 40 metrov. Stavali ho dva roky – za takmer štyri milióny eur z fondov určených na regionálny rozvoj. Miestni očakávajú viac pracovných príležitostí a rozvoj regiónu.

Na otvorenie mosta sa v Správach RTVS z regiónov pozrel redaktor Radovan Kondrlík:

„Ja verím, že otvorením mosta sa život vo Vrbovke nebude končiť, ale bude začínať, že ľudia tu budú môcť žiť. Možno prácu, ktorú nezískajú u nás, získajú na maďarskej strane hranice a naopak, služby a možno aj prácu mnohí občania z Maďarska získajú práve na Slovensku,“ povedal minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD).

V posledných rokoch sme s Maďarmi postavili osem takýchto mostov. Oba štáty chcú pokračovať v ich výstavbe cez Ipeľ.

„Slovensko je pre nás tretí najväčší obchodný partner. Tieto mosty pomôžu rozvoju ekonomickej spolupráce. Teším sa, že pribudnú ďalšie hraničné priechody,“ uviedol šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Na regionálnu spoluprácu Maďarska a Slovenska sa v tomto programovom období vyčlenilo 150 miliónov eur, zatiaľ je vyčerpaných necelých 80 percent.

Na stavbe priľahlej cesty k mostu sa podieľala aj župa. „Nielenže fyzicky prepája dve krajiny, ale aj opäť zbližuje, vytvára puto a väzbu, ktorá medzi nami v minulosti veľmi dlho fungovala a bola pretrhnutá počas druhej svetovej vojny,“ podotkol predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter (nezávislý).

Ďalší hraničný most medzi Maďarsko a Slovenskom by mali otvoriť v januári pri obci Ipeľské Predmostie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny