Na hlavný obsah

Polovica Ukrajincov si nerobí žiadne plány do budúcnosti. Tých, ktorí túžia žiť naplno aj počas vojny, je výrazne menej

Vyplýva z prieskumu verejnej mienky.

Polovica Ukrajincov si nerobí žiadne plány do budúcnosti. Tých, ktorí túžia žiť naplno aj počas vojny, je výrazne menej
Podľa prieskumu sa na Ukrajine tiež znížil počet ľudí, ktorí si robia plány do vzdialenejšej budúcnosti. Foto: TASR/AP

Každý druhý obyvateľ Ukrajiny si nerobí žiadne plány do budúcnosti. Šesťdesiat percent Ukrajincov si myslí, že je potrebné v čase vojny obmedzovať zábavu a nakupovanie. 

Podľa agentúry Unian to vyplýva z prieskumu verejnej mienky. Ten vykonala sociologická organizácia Rejting. Ukrajina sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej invázii.

Hoci väčšina ľudí je podľa prieskumu pripravená obmedziť zábavu, 36 percent Ukrajincov sa naopak domnieva, že je potrebné žiť naplno aj v čase vojny. Najviac takto naladených ľudí je medzi Kyjevčanmi. Ďalší sú z častí Ukrajiny, ktoré boli okupované ruskou armádou a neskôr oslobodené, a tiež medzi mladými a lepšie zabezpečenými ľuďmi.

„Ide o otázku, ktorá najviac rozdeľuje respondentov na základe veku a príjmov. Mladší a lepšie zabezpečení ľudia chcú žiť oveľa častejšie plnohodnotný život ako starší a chudobnejší ľudia, ktorí sa väčšinou prikláňajú k obmedzovaniu,“ uviedli podľa Unian autori prieskumu.

Podľa prieskumu sa na Ukrajine tiež znížil počet ľudí, ktorí si robia plány do vzdialenejšej budúcnosti, teda v horizonte niekoľkých rokov. Za posledný rok klesol ich počet z 19 percent na 12 percent. Na pol roka alebo na rok dopredu si robí plány 15 percent ľudí a na niekoľko mesiacov dopredu 22 percent. Viac ako polovica ľudí si nerobí žiadne plány.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet