Na hlavný obsah

Poľsko dostalo prvých päť miliárd eur z plánu obnovy. Počas predchádzajúcej vlády ich EÚ zmrazila

S predchádzajúcou vládou mala EÚ spory o právny štát.

Poľsko dostalo prvých päť miliárd eur z plánu obnovy. Počas predchádzajúcej vlády ich EÚ zmrazila
Poľský premiér Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Poľsko dostalo päť miliárd eur na obnovu z únijných podporných fondov. Informovala o tom vo štvrtok (28. 12.) na sieti X poľská ministerka pre rozvojové fondy a regionálnu politiku Katarzyna Pelczyňská-Nalenczová.

Agentúra PAP podotkla, že EÚ financie pre Národný plán obnovy určenej Varšave zmrazila za predchádzajúcej poľskej vlády národno-konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) pre spory o právny štát.

„S radosťou oznamujem, že päť miliárd eur práve previedli na Poľsko z programu REPowerEU. Sú to peniaze na lacnú energiu pre poľských občanov,“ napísala Pelczyňská-Nalenczová s odvolaním sa na projekt, ktorý je súčasťou Národného plánu obnovy.

Ten vznikol ako nástroj na zmiernenie dôsledkov pandémie covidu a znovu naštartovanie ekonomiky s využitím európskych peňazí.

Poľsko má z Národného plánu obnovy získať 59,82 miliardy eur. Z toho 25,3 miliardy vo forme dotácií a 34,5 miliardy formou zvýhodnených pôžičiek, poznamenal server Onet a stanica TVN 24.

V polovici decembra sa ujal vlády nový proeurópsky kabinet vedený premiérom Donaldom Tuskom. Ten chce vzťahy s Bruselom zlepšiť a sľúbil tiež obnovenie právneho štátu. Tusk po stretnutí s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou informoval o tom, že EÚ pošle tento rok Poľsku prvých päť miliárd eur.

Pri oznamovaní prvého transferu, ktorý sa týka programu Únie na pomoc pri energetickom prechode z fosílnych palív na bezemisné zdroje a ktorý nie je podmienený dodržiavaním zásad právneho štátu, šéfka únijnej exekutívy uviedla, že ďalšie peniaze budú nasledovať po tom, ako Poľsko obnoví nezávislé súdnictvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet