Na hlavný obsah

Parlament rokuje o konsolidácii financií. Vláda vyťahuje od ľudí peniaze na naplnenie predvolebných sľubov, tvrdí opozícia

Vláde bude na pokrytie výdavkov v roku 2024 chýbať takmer osem miliárd eur.

Parlament rokuje o konsolidácii financií. Vláda vyťahuje od ľudí peniaze na naplnenie predvolebných sľubov, tvrdí opozícia
Na snímke rokovacia sála Národnej rady SR. Foto: TASR

Poslanci v utorok (12. 12.) v parlamente rokujú o konsolidácii verejných financií. Vláde bude na pokrytie plánovaných výdavkov v budúcom roku chýbať takmer osem miliárd eur.

Vyplýva to z vládou schváleného návrhu rozpočtu. Podľa návrhu sa deficit z tohtoročných šesť a pol percenta HDP zníži na približne šesť percent.

Opozícia návrh opatrení kritizuje. Tvrdí, že vyťahujú od ľudí peniaze na naplnenie predvolebných sľubov.

Dianie v parlamente sleduje redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

Podľa ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) Slovensko čaká minimálne jednopercentná konsolidácia. „Potom pri ďalšej konsolidácii o jedno percento začne dlh voči HDP klesať,“ uviedol.

Prvý viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Mário Lelovský si však myslí, že zvyšovanie príjmov cez dodatočné dane a odvody môže ovplyvniť a znížiť konkurencieschopnosť slovenských podnikov.

„Väčšinu výdavkov vnímame ako výdavky na podporu dôchodcov, to nikto nespochybňuje. Na druhej strane však opomíname iné sociálne skupiny, a iné skupiny, ktoré sú často viac sociálne ohrozené. Napríklad rodiny s mnohými deťmi alebo jednorodičovské domácnosti, samoživitelia s deťmi a podobne,“ uviedla prezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová.

„Lex konsolidácia nie je nič iné, ako nájdenie peňazí na tie zbytočné populistické výdavky, ktoré sľúbili a tlačia,“ kritizoval podpredseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS). Podľa neho je v návrhu rozpočtu na budúci rok dlh vo výške 7,9 miliardy eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko