Na hlavný obsah

Premiér Fico potvrdil, že Slovensko podporí začatie rozhovorov o vstupe Ukrajiny do EÚ

Dodal však, že Kyjev na takýto krok nie je pripravený.

Premiér Fico potvrdil, že Slovensko podporí začatie rozhovorov o vstupe Ukrajiny do EÚ
Na snímke premiér Robert Fico počas zasadnutia Výboru NR SR pre európske záležitosti. Foto: TASR/Pavol Zachar

Slovensko podporí začatie rozhovorov o vstupe Ukrajiny do Európskej únie, hoci Kyjev na takýto krok nie je pripravený, povedal v stredu (13. 12.) predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

O Ukrajine budú rokovať štátnici členských štátov EÚ na nadchádzajúcom summite, proti začatiu prístupových rozhovorov s Ukrajinou sa vyslovil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

„Nebudeme brániť rozhodnutiu Európskej únie, aby otvorila rokovania s Ukrajinou. Ide o politické rozhodnutie, nemá to nič spoločné s realitou. Ukrajina nie je absolútne pripravená na otvorenie rokovaní,“ povedal pred poslancami európskeho parlamentného výboru premiér. V minulosti už podporil snahy Kyjeva o vstup do EÚ.

Robert Fico odcestuje do Bruselu ešte v stredu (13.12.). Vo štvrtok (14. 12.) sa predseda vlády stretne s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Následne sa zúčastní na dvojdňovom zasadnutí Európskej rady, na ktorom sa bude rokovať o dlhodobom rozpočte EÚ či solidarite s Ukrajinou a diskutovať o spolupráci v oblasti bezpečnosti a obrany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko