Na hlavný obsah

Opozičné protesty proti zámerom vlády pokračujú: Ľudia sa zišli vo viacerých slovenských mestách

V protestoch plánujú pokračovať.

Opozičné protesty proti zámerom vlády pokračujú: Ľudia sa zišli vo viacerých slovenských mestách
Muž drží transparent na proteste na Námestí Slobody v Bratislave. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Vo viacerých slovenských mestách vrátane Bratislavy sa konali protesty proti zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). S týmto zámerom prišla vláda Roberta Fica (Smer-SD).

Protest na Námestí Slobody v Bratislave zorganizovali opozičné strany Progresívne Slovensko, KDH a SaS už po druhý raz. Podľa redaktorky RTVS Barbory Škulovej, ktorá protestnú akciu opozície sledovala, boli na mieste tisícky ľudí. Z pódia sa im prihovorili viaceré osobnosti. Medzi nimi napríklad aj emeritný arcibiskup Róbert Bezák.

Protestujúci chcú zabrániť zrušeniu špeciálnej prokuratúry. Žiadajú tiež, aby sa neznižovali tresty za korupciu a aby sa nerušila ochrana vyšetrovateľom.

Viac informácií o proteste z Námestia Slobody vo večerných Správach RTVS priniesla redaktorka Barbora Škulová:

Dva protesty v Bratislave

Protest proti vládnym zámerom sa v hlavnom meste konal aj pred Národnou radou SR. Zorganizovalo ho opozičné hnutie Slovensko. Podľa redaktora RTVS Timoteja Pischa prišla len malá skupina ľudí, ktorá sa po chvíli rozišla.

Líder hnutia Igor Matovič vyčíta vláde Roberta Fica, že rozhodnutím zrušiť ÚŠP ničí právny štát a demokraciu na Slovensku. Prihovoril sa aj opozičným partnerom. Zároveň vyzval opozičných partnerov, aby podobné protestné zhromaždenia organizovali spoločne a aby prizvali aj mimoparlamentnú opozíciu, teda Demokratov či Alianciu.

Igor Matovič vyzval aj Petra Pellegriniho (Hlas-SD), aby zo svojej pozície predsedu parlamentu zabránil rušeniu špeciálnej prokuratúry. Ten však na Matovičovu výzvu nereagoval.

V príspevku z večerných Správ RTVS si môžete pozrieť reakciu ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD):

Protestovali aj v Košiciach

Protesty boli aj inde na Slovensku – v Žiline, Banskej Bystrici, Nitre, Poprade a tiež v Košiciach. V historickom centre Košíc sa zišlo okolo tritisíc ľudí. Podľa redaktorky RTVS Kataríny Zakuťanskej išlo o pokojný protest a ľudia sa správali slušne.

Dav ľudí nárazovo zvolával heslá na podnet rečníkov, aby vyjadril nesúhlas so zámermi Ficovej vlády. Okrem opozície sa mobilizujú aj občianski aktivisti a organizácie. V Košiciach napríklad organizácia Za slušné Slovensko. V podobných protestoch plánujú pokračovať.

Pozrite si zábery z protestnej akcie z východného Slovenska:

Pozrite si fotogalériu z protestu z bratislavského Námestia Slobody:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko