Na hlavný obsah

MEDIAN SK: Najviac hlasov by v prezidentských voľbách dostal P. Pellegrini, v prvej trojke aj R. Fico

Na druhom mieste by skončil I. Korčok.

MEDIAN SK: Najviac hlasov by v prezidentských voľbách dostal P. Pellegrini, v prvej trojke aj R. Fico
Na snímke zľava P. Pellegrini, I. Korčok a R. Fico. Foto: TASR/Martin Baumann, Jaroslav Novák, Koláž RTVS

Ak by sa prezidentské voľby konali v decembri, najviac hlasov by získal predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD). Získal by podporu takmer štvrtiny (24,6 percenta) voličov. Vyplýva to z najnovšieho volebného modelu agentúry MEDIAN SK.

Druhý najvyšší počet hlasov, 21,2 percenta z nich, by získal bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Ten už svoju kandidatúru v prezidentských voľbách 2024 oznámil, Pellegrini ešte nie.

Predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) by v prípade kandidatúry podľa modelu volilo 16,7 percenta opýtaných. V prezidentskom kresle si vie predstaviť 7,9 percenta voličov aj bývalého premiéra Ľudovíta Ódora.

Nad päť percent hlasov (5,5 percenta) by získal predseda hnutia Republika Milan Uhrík. Expredsedu parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) by volilo rovných päť percent opýtaných.

Spisovateľ a bývalý politik Jozef Banáš by dostal 4,7 percenta hlasov. Roberta Mistríka aj Maroša Žilinku by v kandidatúre podporilo 3,7 percenta voličov. Další bývalý šéf diplomacie Ján Kubiš by získal 2,4 percenta hlasov.

Zúčastniť sa chce menej ako polovica voličov

Prezidentských volieb sa chce zúčastniť menej ako polovica voličov. Model ukázal, že deklarovaná ochota zúčastniť sa sa pohybuje na úrovni 47 percent. Viac ako polovica opýtaných (53 percent) uviedlo, že sa volieb neplánuje zúčastniť.

"Ochota zúčastniť sa prezidentských volieb je teda výrazne nižšia ako účasť na posledných parlamentných voľbách. Avšak až 39 percent si je určite istých svojou účasťou," skonštatoval analytik MEDIAN SK Michal Mislovič.

Dve tretiny voličov, ktorí deklarovali svoju účasť na voľbách, sú si svojou voľbou istí. "Ďalšia tretina nie je jednoznačne rozhodnutá a zvažuje voľbu viacerých kandidátov. Z toho vyplýva, že podpora jednotlivých kandidátov sa môže v najbližšom období meniť," myslí si Mislovič.

Komu svoj hlas napokon odovzdajú stále nevie jedno percento opýtaných.

Agentúra MEDIAN SK uskutočnila zber údajov na vzorke 1 099 respondentov v termíne od 16. 10. 2023 do 15. 11. 2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko