Na hlavný obsah

Rekonštrukciu Slaneckej cesty v Košiciach nestihli dokončiť včas. Nedostanú tak časť peňazí z EÚ

Obyvatelia sa sťažujú na problematickú dopravu.

Rekonštrukciu Slaneckej cesty v Košiciach nestihli dokončiť včas. Nedostanú tak časť peňazí z EÚ
Na snímke Slanecká cesta v Košiciach. Foto: RTVS

Dlho sa o tom hovorilo, košický magistrát to deň pred termínom potvrdil. Rekonštrukciu kľúčovej dopravnej tepny nestihli dokončiť včas. Obyvatelia sídliska sa sťažujú na problémy s dopravou.

Pre mesto to znamená, že časť nákladov im z európskych peňazí nepreplatia. Podľa odhadov môže ísť až o milión eur.

Na stav Slaneckej cesty sa v Správach :24 pozrel redaktor RTVS Ondrej Behún:

Dokončiť treba už len posledné úpravy, no aj napriek tomu je to pre Košice problém. Stavba za milióny eur sa totiž financuje z eurofondov.

„Posledný termín na preplatenie akýchkoľvek výdavkov z eurofondov, ktoré teraz končia, je 31. december 2023. Čokoľvek sa bude platiť po tomto termíne, pôjde na vrub a na úkor financií mesta,“ povedal minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD).

Prvé odhady hovoria, že radnica bude musieť zaplatiť za nedokončené práce 500-tisíc až milión eur.

„Pokiaľ sa preukáže, že je to spôsobené zavinením zhotoviteľa, tak pre nás to znamená škodu, ktorú si podľa zmluvy máme právo nárokovať,“ potvrdil vedúci oddelenia strategického rozvoja mesta Košice Richard Dlhý.

Cestu obnovuje firma Doprastav. Do uzávierky na naše otázky neodpovedala. Mesto pôvodne vysúťažilo cenu za rekonštrukciu tejto cesty v minimálnej výške 12 miliónov eur.

Cena narástla

Postupne však narástla na takmer 18 miliónov. Podľa ministra Richarda Rašiho mohlo mesto predísť problému takzvaným fázovaním projektu. „To znamená, že mohlo na jeseň povedať, že toto určite nestihneme a požiadať o to, aby sa to preplatilo z nových eurofondov,“ doplnil Raši.

Podľa zástupcov mesta však fázovanie možné nebolo. „Mohli by sme to urobiť iba za podmienky, že zmluvný termín dokončenia stavby je v budúcom roku alebo neskôr,“ oponoval Dlhý. Magistrát avizuje, že Slanecká cesta by mala byť hotová na jar budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny