Na hlavný obsah

Študenti Právnickej fakulty UK vyjadrili obavy k dekanovým vyjadreniam k špeciálnej prokuratúre

Vyzývajú na konštruktívny dialóg.

Študenti Právnickej fakulty UK vyjadrili obavy k dekanovým vyjadreniam k špeciálnej prokuratúre
Dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda. Foto: TASR/Jakub Kotian

Študenti Právnickej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave vyjadrilo obavy týkajúce sa vyjadrení dekana Eduarda Burdu vo vzťahu k Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Študenti, ktorí sa podpísali pod otvorený list dekanovi, zdôraznili, že nespochybňujú Burdove odborné znalosti a skúsenosti. Nepochybujú o tom, že jeho stanovisko k ÚŠP je prejavom jeho osobného odborného postoja. Ako členovia akademickej obce Právnickej fakulty UK však bývajú konfrontovaní s odlišnými postojmi svojho laického okolia.

„Chápeme, že súčasťou akademickej slobody je aj právo (dokonca povinnosť) vyjadrovať kritiku vo vzťahu k javom, ktoré je možné považovať za nezdravé. Veríme, že rozhodnutie vyjadriť verejnú kritiku aj v politicky citlivých otázkach bolo prijaté na základe relevantných odborných faktov, berúc do úvahy zložitosť celej situácie,“ napísali študenti v otvorenom liste.

Zdôraznili, že laická verejnosť si stotožňuje dekanove slová s pozíciou celej Právnickej fakulty UK. Myslia si, že nezamýšľane robí terče aj zo študentiek a študentov.

Ako ďalej uviedli, akékoľvek vyjadrenia akademikov sa musia podložiť odbornými argumentmi a založiť na overiteľných dátach a dôkazoch. „Vo vašom verejnom vyjadrení nám niektoré z týchto aspektov chýbali,“ adresovali Burdovi študenti.

Študentstvo by uvítalo možnosť zapojiť sa s Burdom do konštruktívneho dialógu, aby mohlo lepšie pochopiť jeho postoje k danej otázke. Zároveň s ním chce zdieľať svoje osobné názory na predmetnú problematiku.

Veria tiež, že spolu dokážu adresovať obavy, ktoré vyvstali v komunite študentov. „Vopred ďakujeme, že si nájdete čas na zváženie našej iniciatívy. Tešíme sa na možnosť zapojiť sa do otvoreného dialógu,“ uzavreli študenti a študentky Právnickej fakulty UK.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko