Na hlavný obsah

Ruský premiér navštívil Čínu: Veľmoci chcú ešte viac posilniť spoluprácu, je to strategická voľba

Vzťahy sú vraj "historicky najlepšie".

Ruský premiér navštívil Čínu: Veľmoci chcú ešte viac posilniť spoluprácu, je to strategická voľba
Ruský premiér navštívil Čínu. Foto: TASR/AP

Čínsky prezident Si Ťin-pching v stredu (20. 12.) počas stretnutia s ruským premiérom Michailom Mišustinom v Pekingu uviedol, že udržiavanie silných väzieb s Ruskom je pre obe krajiny strategickou voľbou. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

„Udržiavanie a rozvíjanie čínsko-ruských vzťahov je strategickou voľbou oboch strán, ktorá je založená na základných záujmoch oboch národov,“ povedal Si.

Dodal, že Čína a Rusko by mali „neustále umocňovať pozitívne účinky politických väzieb na vysokej úrovni a prehlbovať spoluprácu v oblasti hospodárstva, obchodu, energetiky a ďalších oblastí“.

Mišustin sa v utorok v Pekingu stretol s čínskym premiérom Li Čchingom, pričom počas ich stretnutia vyzdvihol „historicky najlepšie“ bilaterálne vzťahy svojej krajiny s Čínou.

Čína a Rusko v posledných rokoch posilnili spoluprácu v oblasti ekonomiky a diplomacie. Ich vzťahy sa zintenzívnili po tom, ako Rusko vojensky napadlo Ukrajinu vo februári 2022, hoci Čína neustále tvrdí, že v tomto konflikte je neutrálna.

Ruský premiér navštívil Čínu dva mesiace po ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý sa počas jednej zo svojich zriedkavých zahraničných ciest stretol so Sim.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet