Na hlavný obsah

SP v Jasnej: Organizátori sa najskôr dohodli na vysielacích právach s RTVS, napokon je všetko inak

Verejnoprávna televízia preteky v Jasnej neodvysiela.

SP v Jasnej: Organizátori sa najskôr dohodli na vysielacích právach s RTVS, napokon je všetko inak
Na archívnej snímke bývala slovenská lyžiarka Veronika Velez Zuzulová (vľavo) robí rozhovor pre RTVS s Martou Bassinovou. Foto: TASR

V stredu (6. 12.) sme v téme v relácii Góly – body – sekundy (GBS) priniesli informáciu, že preteky SP v alpskom lyžovaní v Jasnej sú pre nedostatok financií ohrozené. Veci sa následne dali rýchlo do pohybu a vo štvrtok (7. 12.) na tlačovom brífingu oznámili zástupcovia štátu a organizátori podujatia, že sa dohodli na spôsobe dofinancovania. Definitíva však padne 14. decembra.

„Uznesenie správnej rady, ktoré už bolo, hovorilo, že je zámer to podporiť. Teraz sa riešia technické detaily a výška podpory. Zámer podporiť preteky bol potvrdený už jedným uznesením správnej rady,“ ozrejmil riaditeľ Fondu na podporu športu Radoslav Jenčuš.

„Sme pozitívne naladení. Ako sa hovorí v športe, že šťastie praje pripraveným. Veríme, že ako počasie vyjde super, tak aj štrnásteho dostaneme pozitívnu správu z fondu,“ povedal prezident Zväzu slovenského lyžovania Martin Paško.

Z celkovo odhadovaných štyroch miliónov chýba organizátorom približne 900-tisíc eur.

Preteky odvysiela komerčná televízia

Svetový pohár v Jasnej odvysiela súkromná komerčná televízia aj napriek dofinancovaniu zo strany štátu. RTVS sa k vysielacím právam nedostala, aj keď prejavila obrovskú snahu a na rokovaniach sa so zástupcami lyžiarskeho zväzu dohodla, že SP bude na obrazovkách RTVS.

„Rozprávali sme sa s RTVS aj s ďalšími partnermi, ktorí by to mohli na Slovensku vysielať. Z titulu, že súkromná televízia vysiela 70 percent SP v rámci Slovenska, sme sa dohodli s nimi. Ponuka nie je o peniazoch, ktoré ponúkli za vysielanie na Slovensku, ale o výbornej práci s našou mládežou a prezentovaní celého zimného športu na Slovensku,“ uviedol Paško.

Organizátori SP v Jasnej na jeseň oslovili RTVS s ponukou vysielať priame prenosy, na čo RTVS reagovala pozitívne.

„Pripravili sme bezprecedentnú ponuku. Nielen, čo sa týka výšky reklamného plnenia a rozsahu vysielania, ale aj štúdiových a magazínových relácií, ktoré mali pokrývať účasť slovenských a aj mládežníckych talentovaných športovcov,“ priblížil riaditeľ sekcie športu Ján Žgravčák.

Organizátori sa prestali ozývať

„Príde mi to ako do neba volajúca lož to, čo zaznelo na tlačovej konferencii. Sme pripravení ponúknuť vysokokvalitné vysielanie pretekov SP v alpskom lyžovaní. Stojíme si za tým, že odvádzame kvalitnú a profesionálnu prácu,“ reagoval Žgravčák na vyjadrenie Paška.

„Na rokovaniach sme sa dohodli, že to teda bude v RTVS a potom sa zrazu organizátori prestali ozývať. Následne sme sa až po našom pátraní dozvedeli, že to dali konkurenčnej televízii. Pre nás je to naozaj neuveriteľný prístup, keďže nás sami oslovili a sami prišli s ponukou, na čo sme reagovali pozitívne,“ prezradil Žgravčák.

„Mrzí nás, že za štátne peniaze, hoci tvrdia, že nejde o peniaze, chcú zorganizovať SP v slovenskom lyžiarskom stredisku a napriek tomu to nemá vysielať verejnoprávna televízia. Toto by sa nemalo stávať. Ak chce niekto robiť niečo komerčne, tak nech to robí za komerčné peniaze. Ak chce niekto robiť niečo za verejné prostriedky, tak nech aj verejnoprávna televízia môže takéto podujatia sprostredkovať,“ uzavrel.

Vyjadrenie oboch strán si môžete pozrieť v príspevku z GBS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport