Na hlavný obsah

Princ Harry vyhral súdny spor: Bol obeťou odpočúvania a patrí mu odškodné

Princovi prináleží 140-tisíc libier.

Princ Harry vyhral súdny spor: Bol obeťou odpočúvania a patrí mu odškodné
Princ Harry odchádza z Najvyššieho súdu po svedeckej výpovedi v Londýne 7. júna 2023.

Britský princ Harry bol obeťou odpočúvania telefónov a nezákonného zhromažďovania informácií o ňom zo strany denníkov spoločnosti Mirror Group Newspapers (MGN). Tá mu musí za spôsobenú ujmu zaplatiť 140-tisíc libier (vyše 162-tisíc eur). V piatok (15. 12.) o tom rozhodol súd. Informovala agentúra AP

Súd dal Harrymu do veľkej miery za pravdu v prvom z jeho niekoľkých sporov s bulvárnou tlačou. Podľa sudcu Timothyho Fancourta súd dospel k záveru, že odpočúvanie telefónov patrilo u MGN medzi „rozšírené a bežné“ praktiky dlhé roky. „Integrálnu súčasť systému“ tvorili súkromní detektívi poverení nezákonným zhromažďovaním informácií.

Vedenie novín o praxi vedelo a krylo ju, povedal Fancourt. Pätnásť z 33 novinových článkov, ktoré boli predmetom súdneho sporu, bolo vytvorených s pomocou nezákonných prostriedkov, konštatoval súd.

Princ Harry požadoval 440-tisíc libier (vyše 511-tisíc eur) vo svojom ťažení proti britským médiám a stal sa prvým významným členom kráľovskej rodiny svedčiacim na súde za 130 rokov.

Mladší syn kráľa Karola III. v júni osobne na súde po dva dni podporoval tvrdenie, že skupina Mirror Group Newspapers zamestnávala novinárov, ktorí odpočúvali hlasové schránky a najímala súkromných detektívov, ktorí používali podvodné triky a nezákonné prostriedky na získavanie informácií o vojvodovi zo Sussexu a ďalších členoch panovníckej rodiny.

Harry tvrdil, že sa naň MGN zameriavala 15 rokov počnúc rokom 1996. Vako 140 článkov v denníkoch spoločnosti bolo podľa nehovýsledkom nezákonného zhromažďovania informácií. Súd sa zaoberal len 33 z týchto textov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet