Na hlavný obsah

Taiwan spozoroval nad svojím územím čínsky „meteorologický balón“

Balón detegovali niekoľko kilometrov od mesta Ťi-lung.

Taiwan spozoroval nad svojím územím čínsky „meteorologický balón“
Na snímke prístav Ťi-lung v Taiwane. Foto: TASR/AP

Taiwanské ministerstvo obrany v piatok (8. 12.) uviedlo, že ponad stredovú líniu Taiwanského prielivu vo štvrtok (7. 12.) preletel čínsky meteorologický balón. V taiwanskom parlamente to novinárom oznámil tamojší minister obrany Čchiou Kuo-čeng.

Ministerstvo obrany spresnilo, že balón detegovali vo vzdialenosti 187 kilometrov juhozápadne od severotaiwanského mesta Ťi-lung (známeho aj pod názvom Keelung). Smerom na východ letel asi hodinu a následne zmizol.

Začiatkom tohto roka ministerstvo obrany v Tchaj-peji uviedlo, že balón, ktorý spadol na ostrovček pri čínskom pobreží kontrolovaný Taiwanom, slúžil na monitorovanie počasia. Na palube nemal žiadne audiovizuálne záznamové zariadenie.

Taiwan obviňuje Peking z nátlaku

Ako pripomenula agentúra AFP, k najnovšiemu incidentu s balónom došlo približne mesiac pred prezidentskými a parlamentnými voľbami, ktoré sa na Taiwane budú konať 13. januára.

Taiwan, ktorý si Čína nárokuje ako svoje územie, často obviňuje Peking, že sa snaží vyvinúť vojenský alebo ekonomický tlak, aby ovplyvnila výsledok hlasovania na ostrove tak, aby bol priaznivý pre čínsku vládu.

Spomínanú stredovú líniu, známu tiež ako Davisova, definovali v strede Taiwanského prielivu generálom amerického letectva Benjaminom O. Davisom Jr. v roku 1955. USA potom vyvíjali na obe strany – Čínu a Taiwan – tlak, aby ju zo svojej strany neprekračovali. Táto línia však nikdy nemala oficiálny ani právny štatút.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet