Na hlavný obsah

V holandskom meste reagujú na klimatickú zmenu po svojom. V tamojšom prístave funguje unikátny kravín

Mesto priamo ohrozuje klimatická zmena.

V holandskom meste reagujú na klimatickú zmenu po svojom. V tamojšom prístave funguje unikátny kravín
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Jedným z miest, ktoré priamo ohrozuje klimatická zmena a stúpajúca hladina morí, je holandský Rotterdam. Mnohí jeho obyvatelia sa preto existenčnej kríze snažia prispôsobiť. A to napríklad aj tým, že svoje živobytie presunuli na vodu. Jedným z takýchto projektov je plávajúci kravín, ktorý kotví v rotterdamskom prístave.

Tri poschodia, vlastný recyklačný systém, mechanizovaný dopravný pás a desiatky dojníc na jednej veľkej betónovej plošine. Aj to môže byť budúcnosť poľnohospodárstva. Základnou myšlienkou takzvaného float-farmingu je dostať mlieko z farmy čo najbližšie k spotrebiteľovi. Takýmto spôsobom sa z distribúcie mlieka môže stať ekologicky udržateľný proces.

„Zmena klímy ovplyvňuje mnoho krajín. Spôsobuje záplavy, ktoré striedajú obdobia sucha. Keď máte plávajúcu farmu, prispôsobujete sa klíme a môžete pokračovať vo výrobe čerstvých a zdravých potravín,“ vysvetlila majiteľka plávajúcej farmy Minke van Wingerdenová.

Plávajúcej farme v meste Rotterdam sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Karolína Kučerová:

Celý systém je poháňaný solárnou energiou. To však nie je jediné, čo sa na tejto farme recykluje. Kravy konzumujú zozbierané zvyšky, ako napríklad šupky z pomarančov či zemiakov alebo usušenú trávu zo športovísk.

Smäd im zase uhasí zozbieraná dažďová voda. S ich dojením, ako aj zberom hnoja pomáhajú roboti a vyprodukovaný odpad sa navyše využíva ako hnojivo pre verejné parky a záhrady.

„Samozrejme to nie je stavba, ktorá by vydržala večne. Možno pár sezón. Dá sa však ľahko postaviť. Je organická a biologicky odbúrateľná. Farmárom umožňuje využívať pôdu, o ktorú by mohli prísť. Je to naozaj inteligentné využitie novej technológie. Respektíve recyklácia starej technológie,“ dodal architekt Jake Boswell.

O poľnohospodárstvo na vode sa totiž pokúšali už Aztékovia, ktorí na území dnešného Mexika, vybudovali umelé ostrovčeky na pestovanie potravín. Táto plávajúca farma v Rotterdame funguje od roku 2019. Dôležité je, aby boli zvieratá v dobrom zdravotnom stave. Preto sa im venuje tím veterinárov. Morská choroba ich zatiaľ obchádza.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet